Днями ті впали серед вулиці, і внаслідок удару струмом загинула корова, яка була єдиною годувальницею для місцевої родини. Пошкодження отримав і місцевий житель, який дивом вижив. Мешканці тепер налякані і навіть перестали відпускати дітей на прогулянки, щоби не було нових жертв. Сама ж власниця тварини взагалі залишилась без компенсації і тепер не має за що придбати нову корову.

«Мазосі було лише шість років, вся наша родина вживала молочні продукти тільки від цієї корівки. Дещо возили на ринок і так виживали, — каже Ірина, власниця худоби. — Того дня корівка поверталась із череди опівдні, її гнав мій син. Неочікувано для нього корова впала. Син думав, що вона послизнулася, пробував її підняти, але вона не вставала. Мазоха ходила одна з того боку, де лежали дроти. Малого теж вразило струмом. Два дні ходили з ним до лікарні. З ним все добре. Мазоху врятувати не вдалось. Здали її на м’ясокомбінат за 4600 гривень. Придбати нову тварину коштує аж 20 тисяч гривень, таких коштів у мене нема».

Селяни додають: потерпають від бездіяльності електриків давно.

«Вони нас обіцянками годують і скаржаться, що коштів нема. Лінія стара, 1974 року. Во­­на не витримує, рветься навіть за сонячної погоди, — каже Тетяна Маткова, міс­цева жителька. — Ми не вимагаємо нічого нереального, проте хочеться йти рідним селом і не боятись, що впадуть дроти на голову. Навіть перестали випускати дітей надвір, бо боїмось за їхні життя».

Тетяна Маткова

Натомість енергетики лиш розводять руками і у всьому звинувачують селян.

«На диспетчерський пункт дійсно надходило оголошення про аварію на електромережі і що корова потрапила під напругу, — кажуть у Козятинських електромережах. — Та коли приїхали наші спів­робітники, її там не бу­­ло. Обрив лік­ві­дували і повернулись назад. Власниця має право звер­­­­­нутись за ком­пен­са­цією, але пот­ріб­но провести розс­ліду­вання, щоби переконатись, чи справді був такий факт і від чого взагалі померла тварина. На даний час ми вже замінили частину дротів. Але тут слід і людям слідкувати, адже дерева на їхніх подвір’ях суттєво впливають на роботу електроліній і виникають такі ситуації, що дроти падають. А ми за це вже не несемо від­повідальності».

Та мешканці Махнівки стверджують — на місці події не лише було десяток свідків, а й дільничний, який тепер від показів відмовляється. Саме тому готують колективну заяву до електриків, щоби відшкодували за загибель корівки, і готові навіть зібрати частину коштів для купівлі худоби для односельчанки.

Віталіна Володимирова