– Ви розумієте, як це – добиратись туди рідним, возити туди продукти чи ліки, одяг! Це ж як каторга! Хто придумав ці лабіринти? Вінничан хворих везуть у райони, з районів — до Вінниці.

Незручно ні тим, ні тим.

– То, може, краще знайти у Вінниці додаткові місця і лікувати хворих на коронавірус в обласному центрі? Бо ж всі розуміють, що 3000 чи навіть 4000 хворих у день в Україні вже в другій хвилі — реальність! І Вінницька область — не виняток.

Чому так відбувається і що може змінити міська влада, щоб вінничан не відправляли на лікування у райони?

З цими запитаннями ми звернулись до міської влади.

– Так, і до міськради звертаюся вінничани із запитанням: чому хворих відправляють лікуватись із обласного центру в район?

Тому ми вже збільшили до 200 кількість ліжко-місць у міських лікарнях для боротьби із цією недугою, — додав Сергій Моргунов. — Можете порівняти: в лікарнях міста вже зайнято 75 % ліжок для хворих на коронавірус.

А у цей час із 96 ліжок, розгорнутих в «районці» минулого тижня, було зайнято лише 26… І в такій ситуації сюди чомусь не приймали мешканців Він­ниці! Чому? Адже з початку епі­демії ми у лікарнях міста всіх приймали і лікували людей із районів області.

На останній сесії ми додатково виділили лікарням 26 мільйонів для підготовки до 2-ї хвилі епідемії… І є пропозиція до обласної влади включити нашу 3-ю лікарню в перелік спецзакладів для лікування КОВІД-19.

Окремо хочу наголосити, що обласна влада зобов’язана в нинішній ситуації розгорнути додаткові місця в трьох обласних лікарнях Вінниці — «Пироговці», в Центрі радіаційного захисту та обласній лікарні ім. Ющенка. Бо друга хвиля КОВІД-19 однозначно йде, і ми маємо разом витримати цей удар! Тому розслаблятись рано.

Також скажу про бізнес, який вже починає ігнорувати коронавірус. Із 560 перевірок маємо 62 протоколи про адмінпорушення з недотримання правил карантину. Тому на керівниках підприємств і установ лежить відповідальність.

Нікого не хочу лякати, але вчені у США та Європі вже підтвердили про повторні зараження людей, і такі випадки є в Україні…

Звертаюсь до кожного вінничанина — свідомого члена нашої громади: дорослі та малі, батьки і діти, дотримуйтесь санітарних норм, носіть маски, поважайте працю тих, хто ризикує і працює для вас цілодобово в лікарні, магазині, транспорті чи на критично важливому виробництві. Збережіть здоров’я і життя своїх дітей, батьків, колег та друзів. Дякую за розу­міння і підтримку.

Я прийняв непросте рішення — ми переносимо до кращих часів День рідної Вінниці… Бо наступними вихідними планували відзначити день народження міста, змінивши його формат проведення в усіх районах та на 12 локаціях. Це все задумувалось, щоб люди не збирались масово у центрі міста. Але медики уже прогнозують черговий спалах епідемії на цей період. І 1 вересня, на жаль, далеко не всі батьки дотримувались правил безпеки та одягали маски перед школами… Тому є наслідки. А здоров’я і безпека вінничан — пріоритет №1!

– Ми вимушено для захисту здоров’я вінничан переносимо святкування Дня міста, — заявив міський голова Сергій Моргунов. — Нашу улюблену Вінницю будемо вітати в цьому році в онлайн-форматі. Запрошую усіх долучатися.

Треба зауважити, що і 1 вересня з учнями та студентами не на дистанційці, а в аудито­ріях та класах викликало неоднозначні відгуки.

– Для чого пустили дітей до школи? Вже хворіють вчителі та учні!..

Адже зрозуміло, що відкриття шкіл і вузів — це свого роду піар центральної влади перед виборами! Коли в Україні було 100 хворих — всі заклади перейшли на дистанційку. Коли до 3000 — «валимо» масово в школи. Там же не лише учні та студенти. Там десятки тисяч вчителів та співробітників. Половина — критичного для коронавірусу віку! То як це розуміти?

Коли верстався номер, стало відомо, що у Вінниці 620 активних хворих. У 5 навчальних закладах вже виявили хворих учнів, вчителів, викладачів.