Раніше Вінниччину називали «цукровим Донбасом». Проте останні роки ще називають «помідорним раєм».

Цьогоріч на Вінниччині рекордний врожай помідорів. Жоден овоч не має такого розмаїття форм і забарвлень, як томат. Добре вродили і рожеві, і червоні, і бурі, і жовті.

Безліч сортів вирощують хазяйновиті подоляни: Дебарао, Кронпринц, Лагідний, Волове серце, Персей, Рожевий гігант і навіть крихітні чері.

Скільки існує сортів — стільки й смаків. До прикладу, пара пенсіонерів з Вінниці багато років вирощує свій улюблений сорт помідорів Надія. Пан Володимир з дружиною Надією разом 50 років. Вочевидь чоловік обрав сорт за ім’ям коханої дружини. Подружня пара щодня працює на земельній ділянці, де росте і картопля, і морква, огірки, капуста і буряк. Але окрасою городу є помідорна ділянка. Великі ряди помідорів рівненько підв’язані, та під кожним кущем крапельний полив, власноруч зроблений хазяїном.

«Бавитися» з томатами починаю ще у березні», — каже пан Володимир.

– Вирощую розсаду, потім пікірую, підгодовую томати, а в травні висаджую на городі. Сорт Надія високорослий, тому потребує підв’язки. Коли помідори починають плодоносити, обриваю зайве листя. Це потрібно для того, щоб рослина віддавала всі поживні речовини плодам, а не листю. Крім того, нижнє листя, яке торкається землі, може стати джерелом інфекції. Вирощування помідорів — це завжди великий ризик, бо не знаєш, якої погоди чекати. Адже томати — делікатес, тому люблять сонечко. На щастя, цьогоріч тепла та суха погода сприяла гарним врожаям. Помідори збираємо до самісіньких морозів. Томати і в банки ідуть, і на сік, і на кетчуп, і навіть на заморозку до борщу.

«Зрештою, виростити гарний урожай зможе кожен, адже тут немає великих труднощів. Насамперед потрібно любити землю, вміти спілкуватися з нею, а вона віддячить людині сторицею», — каже пані Надія.

Томати – важливе джерело лікопіну. Це потужний антиоксидант, який має імуностимулюючу і протипухлинну дію, уповільнює старіння організму. А такоє глутатіону — речовини, яка захищає клітини від токсичних вільних радикалів. Завдяки цим властивостям, помідор є незамінним продуктом в будь-якій збалансованій дієті. Ну, а ще ми згадуємо про помідори, коли говоримо про найголовніше – про любов. Адже, на жаль, «пройшла любов – зів’яли помідори».

Ольга Корнійчук