За словами місцевих жителів, їхня лікарня так і не отримала статус опорної і Національна служба здоров’я України не підписали відповідний пакет послуг, щоби тут надавали допомогу таким пацієнтам. То ж виходить, що люди там перебувають неофіційно, а медики взагалі залишаться без виплат…

– Не пройшло багато часу відтоді як одне із болючих питань – збереження Барської ЦРЛ та надання лікарні “статусу опорності”наче як вирішилося, затихло і влада пообіцяла, що лікарню не закриють. Медична установа працюватиме в звичному режимі – зазначав голова Вінницької ОДА при візиті до нашого міста.Але у понеділок, прочитавши новини на сайті Вінницької ОДА інформацію про кількість пацієнтів у районних лікарнях, з’явилось ще більше питань по лікарні, а особливо до керівників області. У публікації на визначене завантаження ліжок хворими на COVID – 19, в 13 опорних лікарнях станом на 31.08.2020.

Цікаво, що Барська ЦРЛ вже входить до списку так званих опорних, хоча офіційних даних про привласнення цього статусу нашій лікарні, мені знайти не вдалося. Якщо в області, умовно вважають Барську ЦРЛ опорною лікарнею, тоді ,мабуть, саме час офіційно надати статус, і врешті-решт закрити це питання. Більше того, громада міста та району під час неодноразових акцій протестів, аргументовано доводили що наша лікарня цей статус не лише виборює, але й за більшістю показників заслуговує! – каже громадський активіст Анатолій Колос. – Кількість хворих на коронавірусну інфекцію щодня зростає, і ліжко-місця швидко заповнюються інфікованими хворими. Щоб лікарня приймала хворих на СOVID-19, потрібно щоб Національна служба здоров’я України підписали для лікарні відповідний пакет послуг.

На мій запит, станом від 31.08.2020, Барська ЦРЛ потрібний пакет від НСЗУ не отримала.

Без відповідного пакету послуг, офіційно жодного пацієнта з коронавірусом у нас НЕМАЄ, і виходить виплат та компенсацій нашим медикам також! Водночас, лікарня прийняла та помістила на лікування 7 пацієнтів з підтвердженим COVID – 19, інфіковані хворі з декількох районів та області. Першого пацієнта з підтвердженим COVID-19 в нашу лікарню завезли ще тиждень тому, і з Вінницького району.

Тобто, пацієнти у нас є, наші лікарі їх лікують, використовують засоби індивідуального захисту, лікувальні препарати та інші розхідні матеріали, самі ж лікарі ризикують життям та здоров’ям – і за все це ніхто жодної копійки з державного бюджету не виділить! Відсоток зайнятих ліжок Барської ЦРЛ = 23,3%, і являється одним з найбільших в області, після Бершадської ЦРЛ. І це при тому, що саме наша лікарня, на відміну від усіх інших, немає підписаного пакету послуг на лікування коронавірусних хворих.Вкотре можемо впевнитися, що медична реформа діє не на користь пацієнтам чи лікарям. Медперсоналу просто не вистачає, і якщо занесуть коронавірус у інші відділення, лікувати вже не буде кому.

Головний лікар Барської ЦРЛ Олександр Костенко заспокоює – ситуація під контролем.

– До нас стали привозити хворих пацієнтів на коронавірус, адже вінницькі та ближні районні лікарні були переповнені. Основна маса хворих була у п’ятницю, 15 машин тільки було з Вінниці. На щастя, спрацювали всі оперативно, злагоджено та професійно. Щодо даної ситуації, то насамперед приймається рішення надзвичайної комісії, яку на державному рівні очолює санітарний лікар Віктор Ляшко. 28 серпня було прийнято рішення, що Барська ЦРЛ додається до лікарень, які займаються лікуванням хворих на коронавірус. Після того це рішення подається до міністра охорони здоров’я. Він його підписує та передає до НСЗУ, яка займається фінансуванням гарантованих медичних послуг, тоді має право заключати договори з лікарнями. Зараз пакет на розгляді від п’ятниці. У понеділок ми звертались до куратора, директор обласного департаменту у курсі. Ми маємо чим надавати допомогу, є запаси медикаментів, медики теж отримують свої виплати. Все буде зроблено і буде все нормально. Головне, щоб всі були здорові

Віталіна Трудько