НП сталася в одній із п`ятиповерхівок смт Стрижавка на вул. Алеї, 15. Зі слів мешканців, якби їх не було вдома, міг згоріти весь будинок.

Через ремонтні роботи із заміни електричних щитків напруга у тридцятиквартирному будинку підскочила до 380 Вольт.

Телевізори, холодильники, комп’ютери, котли – усі прилади, що на момент підвищення напруги були увімкнені у розетку, згоріли. З ладу вийшла майже вся електротехніка, яку люди наживали роками.

«Почув постріл та побачив дим з телевізора. Тепер в мене не працює телевізор, холодильник, у сусідів те ж саме. Через недбалість енергетиків згоріла вся техніка, яка була увімкнена в розетку. Скільки буде продовжуватись це недбальство, хто компенсує нам витрати? Наробили справ, а тепер бігають напругу міряють?!» — каже обурений мешканець багатоповерхівки.

На сьогоднішній день постраждалі мешканці будинку почали ремонтувати техніку за свої гроші, а дехто вже б/у встановив. Обурені стрижавчани звертаються до влади: скільки часу буде продовжуватись знущання над людьми, які платять за послуги, внаслідок яких горить техніка? Постраждалі хочуть, аби спеціалісти «Вінницяобленерго» встановили причину та пояснили, хто відшкодує їм втрати.

Чи реально людям отримати гроші за спалену техніку – запитали юриста Андрія Петляка.

– Відповідно до ст.24-1 Закону України «Про електроенергетику» відповідальність за збитки, завдані внаслідок передачі та постачання електричної енергії, параметри якості якої виходять за межі показників, визначених державними стандартами України, несе суб’єкт електроенергетики, в мережах якого сталися події, що призвели до таких збитків. Тому рекомендую постраждадим мешканцям збирати відповідні документи та звертитися до юристів.

Олена Сташевська