Правоохоронці затримали у Вінниці американського добровольця з Правого сектора Крейга Ленга, якого у США підозрюють у подвійному вбивстві. Сталось це у четвер вранці. До квартири бійця, його дружини та маленького сина прийшли з поліції і заявили , що хочуть перевірити батарейку на браслеті, бо він перебуває під домашнім арештом до 19 вересня. Попросили Крейга вийти з квартири, після чого його затримали співробітники СБУ і повезли у невідомому напрямку. Невдовзі адвокати американця заявили  – бійця  затримали за дорученням Офісу генпрокурора: його нібито збираються екстрадувати до США, де йому загрожує смертна кара. Арешт назвали незаконним та підкреслили, що  рішення про видачу його підзахисного США не може бути ухвалено до закінчення процедури надання або відмови у наданні статусу біженця…

-США вимагають в України видати Крейга їм негайно для суду по справі про розбійний напад у Флориді і пишуть чорним по білому, що у випадку визнання його винним – збираються застосовувати смертну кару. А в Україні – смертна кара – заборонена з 1995 року. Тобто видавати будь-кого без письмових гарантій незастосування смертної кари Уряд України не має права, -заявили нашому журналісту після затримання адвокати Крейга. –  Але “єслі нєльзя, но очень хочется – то можна!” це головний принцип роботи прокуратури нашої. Достатньо згадати справу Тимура Тумгоєва, якого ГПУ І СБУ видали Росії по запиту ФСБ. Тут – аналогічна історія. Адже США так і не надали Україні жодних письмових гарантій незастосування смертної кари до Крейг Ленг Остіна, у випадку визнання його винним.

Зрештою, адвокати подали скаргу щодо незаконного затримання добровольця, а прокуратура заявила про тримання під вартою, а не домашній арешт. І вже 4 вересня у Вінницькому міському суді відбувся  розгляд. Через впровадження карантину усі були в масках та дотримувались дистанцій. Підтримати свого коханого прийшла дружина Анна, вдома у них залишився син Елайджа, який народився у квітні цього року. Для дівчини затримання Крейга стало справжнім шоком, адже вона розуміла, що якщо його відправлять до США, то дитина вже ніколи не побачить свого батька. Біль, розпач та надія –все це читалось у очах Анни. Серед присутніх був і капелан з Києва Ігор Скрицький, який є духовним наставником Ані та Крейга.

– Крейг мені під час сповіді сказав, що ніякого відношення до вбивства не має. І я йому вірю як священник. На мою думку, це — чисто політичне переслідування. У американців, які захищають нашу країну від ворога, хочуть знайти ознаки якогось ультрарадикалізму, —заявив військовий капелан Ігор Скрицький.

Цікаво, що конвоїри завели до камеру Крейга у наручниках, проте його адвокати сказали, що це приниження честі та гідності. Тим паче, за їхніми словами, чоловік перебував під домашнім арештом і нічого не порушував. Після того суддя заявив, щоби американця посадили в залі. Коли дійшло до зняття наручників, з’ясувалось, що відсутні ключі. Тому кілька хвилин прийшлось понервувати, щоби їх знайшли.

Під час судового засідання захисники американця наполягали, що затримувати сам арешт є незаконним з трьох причин.

– Рішення про видачу не може бути прийнято до закінчення процедури надання чи відмови в наданні статусу біженця, за яким в порядку Конвенції про статус біженців звернувся Крейг, два адміністративних процеса ще тривають, та рішення остаточні по його зверненню не прийняті. Крейг перебуває під домашнім арештом, суди неодноразово оцінювали ризики в цій справі та прийшли до висновку застосування альтернативного не пов’язаного з триманням під вартою. Домашній арешт в рамках екстрадиційного, застосований до 19.09.2020 року, -сказав адвокат Дмитро Моргун. – За змістом запиту, Крейгу у США загрожує смертна . Україна не має права його видавати, адже відмінена за міжнародними зобов’язаннями. Також Крейг Ленг Остін подав заяву Уряду про визнання його біженцем на території України в зв”язку з політично мотивованими переслідуваннями з боку Уряду США, і згідно Конвенції ООН про статус біженців – його заява досі не розглянута, тобто остаточного рішення в цій справі – немає, і відповідно видавати його в країну, де він піддається політичним переслідуванням – теж не можна, до остаточного вирішення цього питання.

Сам Крейг Ленг у своїй промові заявив ось що:

-Останні 9 місяців я перебував під домашнім арештом, і я завжди дотримувався тих правил та обов’язків, які на мене покладали поліція та прокуратура. Але вчора до мого будинку приїхав цілий автобус, напакований силовиками у масках. Було страшно і навіть небезпечно.

Прокурорка з міжнародно-правових доручень Леся Тарадай  наголошувала, що відповіді від усіх держустанов у повному обсягу не отримані, тому затриманого слід і далі утримувати під вартою. А підстави для затримання Крейга були зазначенні у дорученні прокуратури Вінницької області, його отримали від Генерального офіса.

-Прошу суд відмовити у задоволенні клопотання щодо домашнього арешту і застосувати екстрадиційний з метою його фактичної передачі.

Зрештою, суддя Вінницького міського суду Ігор Вишар задовольнив скаргу захисників бійця-американця про незаконний арешт. В клопотанні прокурора про зміну запобіжного з домашнього арешту на тримання під вартою було вімовлено.  Після цих слів кохана Крейга розплакалась, а він ніжно поцілував її у лоб та обійняв. А вже  ввечері щаслива пара опублікувала фото разом, на якому дівчина заявила, що «Крейг любов всього її життя і вона вдячна Богу за це».

Чи подаватиме сторона обвинувачення апеляцію –то відомо, що ні. Адже вона не підлягає цьому –так написав слідчий суддя.

Додамо, що Крейг Ленг — колишній американський військовий, який брав участь в бойових діях в Іраку і Афганістані. 2015 року він приїхав в Україну, потім приєднався до Правого сектору і понад рік воював на Донбасі на боці української армії.Після змін в законодавстві в 2016 році Ленг з бійцями Грузинського легіону підписав контракт зі Збройними силами України, служив на передовій в районі Світлодарської дуги. За кілька місяців залишив службу.На батьківщині американця підозрюють у розбої та умисному вбивстві подружжя в штаті Флорида в 2018 році. Він нібито домовився продати їм зброю, а коли ті приїхали на місце, пограбував і вбив.

«Згідно з документами суду, Серафіна Лоренцо було розстріляно сім разів, а його дружину Діану Лоренцо — одинадцять разів, — йдеться у повідомленні телеканалу NBC-2. — Повідомлення у Facebook між Лангом і Цвіфелхофером довели, що вони подорожували до Флориди та обговорювали свої плани перейти до магазину військових надлишків у Маямі, придбати бронежилети, скоїти пограбування, вкрасти човни, а потім втекти до Південної Америки чи України».

-Ми знаємо, що в американських ЗМІ про нього пишуть дуже погано. В Україні він герой, тому що захищає наші інтереси і нашу країну», — додають друзі та захисники Крейга.

Після демобілізації Крейг познайомився з киянкою Анною та закохався. Дівчина завагітніла. Влітку минулого року пара вирішила узаконити стосунки, але закінчився термін перебування у нашій країні. Тож Крейг перетнув кордон, але його зупинили у Могилеві-Подільському. Мовляв, розшукує Інтерпол. У Флориді Крейгу, який сам уродженець Аризони, інкримінували крадіжку, розбій та вбивство двох людей. За це – смертна кара. Спочатку бійця утримували у Вінницькому СІЗО, і весь цей час кохана Анна, з якою чоловік напередодні повінчався, не пропускала жодного судового засідання. Зрештою, напередодні новорічних та різдвяних свят Крейга Ланга випустили з під-варти під цілодобовий домашній арешт. Небайдужі друзі знайшли йому квартиру на Вишеньці, й там він живе і нині з дружиною. Нещодавно вагітна Анна 5 квітня у пологовому будинку №1 народила йому сина Елайджу…

Віталіна Володимирова