Трюфелі вважаються одним з найдорожчих делікатесів. Вони належать до рідкісних сезонних продуктів, якими можна поласувати тільки раз на рік – восени, коли вони набувають максимальних ароматичних властивостей.

«Збирали трюфелі відрами та робили вареники з ними». Саме так пройшло дитинство фермера Олександра Джиги з Василівки Тиврівського району. Чоловік разом з батьком полюбляли збирати гриби і навіть не підозрювали, що то трюфелі. А коли дізнався, що один кілограм такого делікатесу може коштувати до 2000 євро, то активно взявся їх вирощувати.

– Трюфельний бізнес відкрився для нас досить несподівано та має давню історію. Всі мої предки були лісниками, а прапрапрадід — єгерем у Суворова. У ті часи сюди завезли дуби і сказали, що під землею будуть рости гриби «волове серце», які трошки цінніші за звичайні білі. І мій прапрапрадід збирав їх для полководця. Так воно передавалось з покоління в покоління. Мій батько навчив мене збирати гриби.

Ми збирали «волове серце». Якось згодом товариш запитав, чи можна вирощувати у нас в Україні трюфелі. Ми прикинули, що клімат Франції подібний до нашого, тому, напевне, можна. І товариш показав, як виглядають трюфелі. Виявилось, що я з дитинства збирав саме ці гриби.

Коли я дізнався, що трюфелі буквально ростуть у мене під ногами, то почав досліджувати, що ж це за гриб такий. Піднімав архівні документи, знайшов книгу 1812 року, де було описано технологію вирощування та приготування трюфелів, — каже Олександр Джига. – Існує навіть певна методика посадження трюфеля.

Будьте готові до того, що трюфельна плантація потребує чимало капіталовкладень. Перший урожай з’явиться у вас на 4-5 рік. Я збираю його разом з собакою. Її дресирували кінологи так само, як і готують тварин для пошуку наркотиків. Ринок збуту допомогли знайти друзі. Вони порадили, що перед тим, як почати вкладати гроші у трюфельний бізнес, варто спілкуватися з провідними українськими рестораторами.

Олександр Джига має намір наростити трюфельні плантації до 20 га. Щоб досягти мети, придумав ноу-хау: висадив павловнії. До нього так ніхто не робив.

– Павловнія зростає на 5 м за рік. Це дерево ідеально підходить для мікорізаціі (закладки спор грибів) в пористу деревину, що забезпечить швидке зростання трюфелів і хороші врожаї.

Віталіна Володимирова