У Браїлові Жмеринського району місцеві мешканці затримали вантажівки з львівським сміттям, частину навіть встигли висипати у попередньо викопані ями. Що цікаво, на накладних пунктом призначення була зазначена адреса селищної ради.

– Тут у 80-х роках діяв асфальтобетонний завод. Після банкрутства виробничий майданчик перейшов Браїлівській селищній раді, вона влаштувала тут смітник. Він знаходиться за 6 кілометрів від населеного пункту… Наш голова, мабуть, сподівався, що все мине тихо, коли погодився на контакт із посередником перевізників львівського сміття. Ввечері випадково побачили дві фури, що завертали в бік сміттєзвалища, — каже житель села Людавка Олександр Білоконь. — Вони привезли чуже сміття. Віталій Кабалюк із Сьомаків зняв на камеру цю історію та виклав матеріал у соцмережу…

Мешканці Браїлова, Сьомаків, Людавки та Новоселиці спільно вирішили зупинити незаконні роботи з захоронення львівського сміття на полігоні, вони вигнали техніку та усіх робітників за межі полігону.

– У ямі на той час уже знаходилося наочно більше 300 тонн сміття, — розповідає громадський активіст Андрій Войтюк. — У цей же час жителями Новоселиці неподалік на полі була виявлена ще одна фура зі львів­ським сміттям, яка чекала ночі, щоб таємно завезти все нам на полігон. Вантажівку затримала поліція. Водій надав товаротранспортні листи, в яких було зазначено місце навантаження сміття – м.Львів, а розвантажити мали за адресою Браїлівської селищної ради — вул.Гагаріна, 4, смт Браїлів. Тобто, вивезення сміття здійснювалося офіційно за документами, але це приховувалося від громади. За документами, замовником була львівська фірма «Грінера Україна».

Браїлівський голова Валерій Резедент заявив, що договір з цією фірмою був укладений нашим комунальним господарством, що є брехнею. До нас мали таємно завезти львівське сміття, зверху накрити браїлівськими відходами, після чого присипати усе це землею.

За даним фактом поліцією було відкрито кримінальне провадження. І таємне стало явним. Голова самовільно дозволив цей вандалізм.

Звісно, громада обурилась і зажадала його відставки. Пан Резедент намагався виправдатись, але це не допомогло. Після двох годин дебатів та звинувачень депутати пішли голосувати за відставку, але тут Валерій Резедент зіграв на випередження. Він написав заяву про добровільне складання повноважень.

Отже, секретар ради Ростислав Сваричевський із першого жовтня виконуватиме обов’язки селищного голови…

Проте соці­альними мережами розповсюджується ін­формація, що місцеві акивісти знову затримали 4 вантажівки львівського смітя, але уже в Жмеринці. Мер міста Анатолій Кушнір коментує ситуацію:

– Достовірність цієї чутки ставлю під сумнів! Після всього, що відбулося в Браїлові, напрошується думка, що це просто технологічний хід перед виборами. Бо привезли машину сміття і хочуть нею спаплюжити репутацію всіх міських та сільських голів, котрі мають підтримку громади. Якщо автомобілі завтримали активісти, то про це треба повідомити поліцію. Чому поліція не вживе відповідних заходів?

Віталіна Володимирова
Софія Копач