У селі було пошкоджено 1105 будинків, сільська школа, будинок культури, приміщення амбулаторії та сіль­ської ради. Господарі 120 домогосподарств дотепер не отримали сто відсотків компенсації за те, що власними силами відновлювали будівлі.

За словами селищного голови Валерія Кособуцького, у людей є всі підтверджуючі документи, розрахунки, що витратили на купівлю будівельних матеріалів для ремонту помешкань.

– Нам кажуть, що це має бути місцевий бюджет, але ми доказуємо, що це не зовсім логічно. Якби це було сти­хійне якесь лихо, тоді, можливо, але це надзвичайна ситуація, де є безпосередньо військова частина. Частково гроші виплатили. Але стовідсотково розрахуватися з людьми обіцяють після виборів, можливо», – пояснює Віктор Кособуцький.

Одразу після вибухів на арсе­налі держава виділила 100 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків. До людей дійш­ли лише 30 мільйо­нів, а решта повернулись у бюджет. У минулому і нинішньому роках відшкодування фінансується тільки з місцевих бюджетів.

Ті, хто отримав компенсацію, розповідають, що в акті виконаних робіт прописали те, чого насправді не було зроблено. Тепер люди вимушені самостійно переробляти ремонт у помешканнях.

Нагадаємо, що вибухи на Калинівському арсеналі розпочались пізно ввечері 26 вересня – о 21.45 на 48-му арсеналі Збройних сил України стався вибух, який спричинив масштабну пожежу та подальшу детонацію й розліт боєприпасів. Тоді з навколишніх населених пунктів тимчасово евакуювали 30 тисяч осіб, а ЗСУ втратили майже 20 тисяч тонн боєприпасів.

Ольга Сонячна