Тепер на серебринецьких будівлях красуються 24 шедеври настінного живопису, виконані в народному поділь­ському стилі.

Мальована хата — це українська душа, це прагнення краси і гармонії, це одне з неповторних явищ народної культури. Сучасні умови сільського побуту суттєво змінилися, і глиняні стіни хат відійшли в минуле, але художня спадщина народного стінопису залишається привабливим і актуальним компонентом традиційної культури на Поділлі.

Цьогоріч до заходу долучилися художники Іван Горобчук, Василь Слободянюк, Оксана Городинська, Аліна Смеречинська, Оксана Малобенська, Сергій Бугай та Микола Крижанівський. Розмалювали хати в центрі села, а також школу та сільський клуб. За свої роботи художники отримали грошові стипендії.

— Зародився симозіум ще у 2012 році. Тоді для відродження традицій українського народного малярства та популяризації настінного розпису хат у сільських населених пунктах Поділля Микола Крижанівський, український письменник та скульптор, організував у селі Сліди перший пленер «Мальована хата». Цьогоріч це п’ятий обласний пленер, — розповідає директор Серебринецької СЗШ I-III ст. Оксана Сірант.

Відтоді художники прикрасили будівлі стінописом у селах Наддністрянське Мурованокуриловецького та Нагоряни Могилів-Подільського (2014 р.), Гонтівка Чернівецького (2015 р.), Буша Ям­піль­ського (2018 р.) та Носиківка Шаргородського районів (2019 р.).

Варто зауважити, що Вінниччина є єдиною областю в Україні, де проводиться унікальний культурно-мистецький проєкт «Мальована хата» як творча толока аматорських і професійних майстрів народного малярства, які творять красу рідного краю, бережуть традиції настінного розпису та плекають молодих умільців.

Ольга Корнійчук