У Віктора не було близьких родичів, дружина померла пів року тому. Чоловік займався волонтерством – був опікуном 11 собак. Йому неодноразово надходили різні погрози. Тому близькі та друзі волонтери не виключають ймовірності замовного вбивства. Бо хто ж буде розшукувати кривдників одинокого чоловіка?

– У січні 2020 року Віктору почали надходити перші погрози. Ми думали, що це через його собак, бо сусіди не раз заявляли про своє невдоволення. Вони хотіли одного — вижити чоловіка з будинку, – розповідає зоозахисниця Руслана Ткаченко. — Я просила його не реагувати на подібне, але одного разу до нього прийшла поліція, яка відразу ж склала протокол за утримання понад дозволену норму тварин у квартирі. Адміністративна комісія виписала штраф, але причини не вказала, адже ніде не написано, якою є норма утримання тварин. Після цього я оформила юридичну довіреність на себе і почала боротися за права Віктора. Я на власні очі бачила та чула, як Віктору погрожували. Але хто вони, ці люди? Було навіть таке, що його і били, але поліція не стала з цим розбиратися… І ось напередодні вбивства знову погрози, але цього разу від сусідів. Наступного дня я дізналася страшну новину, що на Віктора напали. Він знаходився у реанімації, був непритомний…

Як стало відомо потім, поліцейські взагалі проігнорували цей жахливий випадок. І коли ми з волонтерами почали вимагати відповіді поліції, вони лише тоді почали реагувати. Молода лікарка з реанімації взагалі відмовилася розповідати про його стан. Сказала, що чоловік житиме, а втратив свідомість тому, що, ймовірно, впав. Лице побите? Це наслідок одного з приступів епілепсії. Хоч Віктор взагалі нею не хворів.

За декілька днів він помер у лікарні… Через великі зусилля ми домоглися судово-медичної експертизи. Розтин тіла показав, що це насильницька смерть. Ми впевнені в тому, що його вбили. Два місяці ми вимушені боротися з системою поліції. Бо нас – його близьких — всіляко намагаються відсторонити від справи. Ми просимо владу нас почути та піти назустріч тим, хто дійсно прагне боротися за справедливість.

Проте, правоохоронні органи стверджують, що смерть Віктора Кайнара наступила в наслідок важких тілесних ушкоджень. Наразі відкрито кримінальне провадження та проводяться слідчі дії. Винуватець знаходиться в СІЗО, справу невдовзі передадуть в суд. Про це повідомляє речниця управління поліції Анна Олійник.

– Потерпілого з тілесними ушкодженнями виявив випадковий перехожий 12 липня на вулиці Театральній у м. Вінниці. Через декілька днів, не приходячи до свідомості, 58-річний  чоловік помер. Вжитими оперативними  та розшуковими заходами встановлено  трьох осіб, у яких з потерпілим виник конфлікт. Одному з них  оголошено про підозру у заподіянні тілесних ушкоджень потерпілому.

За словами заступника начальника відділу кримінальної поліції Вінницького відділу поліції Сергія Химича,  працівники кримінальної поліції Вінницького відділу управління карного розшуку та встановили обставини, за яких чоловік отримав тілесні ушкодження.

Оперативники з’ясували  маршрут руху загиблого чоловіка та вилучили усе  відео з камер нагляду на цьому відрізку шляху. Їм вдалося знайти випадкових свідків події. Проаналізувавши отриману інформацію, розшуковці встановили особи  трьох місцевих мешканців,  у яких з чоловіком виник на вулиці ситуативний конфлікт.

За попередньою інформацією слідства, під час суперечки один з них  наніс  потерпілому удари в голову, внаслідок чого той впав. Після цього  молодики пішли з місця події.

Через кілька днів від отриманих травм потерпілий помер в лікувальному закладі.

Наразі за цим фактом проводиться розслідування відповідно до ч.2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого). Такий злочин карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.- розповідає Анна Олійник.

Софія Копач