Губернатор Вінниччини Сергій Борзов виключно для «33-го каналу» розказав  подробиці спецоперації в кафе «Розвилка» на Електромережі, де 8 жовтня він мав отримати рекордний для Вінниччини «відкат»… І здав «рішалова» – посадовця «А» працівникам СБУ.

– Прізвища слідство називати поки що не дозволяє, але ви по фото бачили, хто прийшов до мене пити чай! А перед цим він приходив до мене в облдержадміністрацію, сказав: «Є тема!» І прямим текстом виклав, як треба «допомогти» кільком фірмам отримати свої мільйонні гроші за медобладнання – за рішенням суду. Бо один наш комунальний заклад із ними не розрахувався, а фактично гроші винна держава…, – розповів Сергій Борзов про найгучнішу корупційну справу за всю сучасну історію Вінниччини. – «Схема» була така – я пишу лист від імені голови ОДА на бюджетну комісію облради із вимогою перерахувати ці 42 мільйони на обласний заклад, а він в свою чергу розраховується із цими фірмами. За це пан «А» пообіцяв мені винагороду – 10% від суми чи 4,2 мільйони гривень. Чесно кажу: я був у шоці від такої пропозицію в тупу – «давайте решать!» Бо я не рішаю! І я не жартую, бо це не КВН…

– Кажуть, що вас все таки попередили і ви в останній момент гроші не взяли?

– Неправда… Я написав заяву про «відкат» ще 24 вересня в НАБУ і СБУ… А «чай» пан «А» приніс 8 жовтня.

– Чому «чай»? Гроші були в коробках від  чаю?

– Він досвідчений посадовець, розумний, хитрий і кмітливий… Бо дотримувався всіх правил конспірації – запакував гроші в дві баночки від чорного чаю «Ловаре»… Мав принести 400 тисяч завдатку хабара, але 200 сховав собі у авто. Реально – артист!

– Це перший «відкат», який принесли губернатору Борзову?

– Так! Бо до цього були тільки натяки. А тут одразу 150 тисяч доларів по курсу! Насправді це велика сума, навіть у масштабі України!

– Що пану «А» світить за ці 2 баночки чаю?

– 8 років, якщо справу доведуть до кінця.

Мене більше цікавить, як пан «А» гарантував цим фірмам, що порішає із Борзовим ці 42 мільйони…?

– Ви дружині казали, що будете «брати» 4 мільйони? Бо кажуть, що це піар Борзова перед виборами мера?

– Дружині не казав, щоб в неї серце не боліло… Іра якраз того дня в Жмеринку поїхала, на округ… Тепер ви розумієте, які кошти гуляють в коридорах біля влади, коли ми в цій критичній ситуації по копійці збираємо гроші на кисень для ковідних лікарень по Вінниччині, а тут бац – 4 мільйони за один лист губернатора!

– Виходить, що вашим попередникам також «чай носили»?

– Це ви запитайте у попередників… Бо мені вже кажуть, «Сергію, навіщо ти здав його? Тобі ж більше нічого не принесуть!» На це кажу – «Не треба нести…»

– Серед своїх підлеглих по ОДА вже знаєте, хто в схемах, хто живе не на зарплату і сидить «на темах»?

– Так… Вже знаю, бо це дуже помітно.  Я ж всіх знаю і всі мене у Вінниці знають… Прізвища поки називати не буду. Поки що… Бо «розробка» триває і не все ще закінчено. Скажу так – землі у Вінницькій області вже не має, бо все розібрали по «схемах» на один паспорт 2 гектари по 1.5-2 тисячі доларів за гектар…

– Після цього затримання ваш рейтинг, як кандидата в мери виріс?

– Ні… Ця справа на вибори ніяк не вплине, хоча людям подобаються такі викриття корупціонерів. Але серед можновладців по Вінниці реакція зовсім негативна! Мені вже кажуть, «так у нас не робиться, не хочеш брати – не бери, але «хорошу людину» навіщо було здавати в НАБУ і СБУ?»

Більше читайте в газеті «33-й канал» від 14 жовтня.