Губернатор Вінниччини Сергій Борзов ексклюзивно для «33-го каналу» розказав подробиці спецоперації в кафе «Розвилка» на Електромережі, де 8 жовтня він мав отримати рекордний для Вінниччини «відкат»… І здав «рішалова» – посадовця «А» працівникам СБУ.

– Прізвища слідство називати поки що не дозволяє, але по фото впізнали, хто прийшов до мене «пити чай». А перед цим він приходив в облдержадміністрацію, сказав: «Є тема!». І прямим текстом виклав, як треба «допомогти» кільком фірмам отримати свої мільйонні гроші за медобладнання – за рішенням суду. Бо один наш комунальний заклад із ними не розрахувався, а фактично гроші винна держава…, – розповів Сергій Борзов про найгучнішу корупційну справу за всю сучасну історію Вінниччини.

– «Схема» була така: я пишу лист від імені голови ОДА на бюджетну комісію облради із вимогою перерахувати ці 42 мільйони на обласний заклад, а він в свою чергу розраховується із цими фірмами. За це пан «А» пообіцяв мені винагороду – 10% від суми – 4,2 мільйони гривень.

Чесно кажу: я був у шоці від такої пропозиції в тупу – «давайте решать!» Бо я не рішаю! І я не жартую, бо це не КВН…

– Кажуть, що вас, все ж таки, попередили, і ви в останній момент гроші не взяли?

– Неправда! Я написав заяву про «відкат» ще 24 вересня в НАБУ і СБУ… А «чай» пан «А» приніс 8 жовтня.

– Чому «чай»? Гроші були в коробках від чаю?

– Він досвідчений посадовець, розумний, хитрий і кмітливий… Бо дотримувався всіх правил конспірації – запакував гроші в дві банки від чорного чаю «Ловаре»… Мав принести 400 тисяч завдатку хабаря, але половину – 200 тисяч – сховав собі у авто. Реально – артист!

– Це перший «відкат», який принесли губернатору Борзову?

– Так! До цього були тільки натяки. А тут одразу 150 тисяч доларів за курсом! Насправді, це велика сума, навіть в масштабі України!

– Що пану «А» світить за ці дві банки чаю?

– 8 років, якщо справу доведуть до кінця.

Мене більше цікавить, як пан «А» гарантував цим фірмам, що «порішає» із Борзовим ці 42 мільйони?

– Сергію, ви дружині казали, що будете «брати» 4 мільйони? Бо кажуть, що це піар Борзова перед виборами мера?

– Дружині не казав, щоб в неї серце не боліло. Іра якраз того дня в Жмеринку поїхала, на округ…

Тепер ви розумієте, які кошти гуляють в коридорах біля влади, коли ми в ці критичній ситуації по копійці збираємо гроші на кисень для ковідних лікарень? А тут бац – 4 мільйони за один лист губернатора!

– Виходить, що вашим попередникам також «чай носили»?

– Це ви запитайте у попередників… Бо мені вже кажуть, «Сергію, навіщо ти здав його? Тобі ж більше нічого не принесуть!» На це кажу: «Не треба нести!»

– Серед підлеглих в ОДА вже знаєте, хто в «схемах», хто живе не на зарплату і сидить «на темах»?

– Так… Знаю, бо це дуже помітно. Я ж всіх знаю і всі мене у Вінниці знають… Прізвища називати не буду. Поки що. Бо «розробка» триває і не все ще закінчено. Скажу так – землі у Вінницькій області вже немає, бо все розібрали за «схемами» – на один паспорт 2 гектари по 1,5-2 тисячі доларів за гектар…

– Після цього затримання ваш рейтинг, як кандидата в мери виріс?

– Ні… Ця справа на вибори ніяк не вплине, хоча людям подобаються викриття корупціонерів. А от серед можновладців у Вінниці реакція зовсім негативна. Мені кажуть, «так у нас не робиться, не хочеш брати – не бери, але «хорошу людину» навіщо було здавати в НАБУ і СБУ?»

– Тепер Борзов пропонує вінницьким посадовцям «жити на одну зарплату»?

– А хіба мала зарплата у цього пана «А» в Службі автомобільних доріг? Тисяч 50 – не менше, плюс службовий джип, бензин, водій… Але виходить, що мало? Бо до цього було все тихо, все вирішувалось… І тут прийшов цей Борзов і зламав стереотипи.

– Як голова ОДА збирається рятувати область від коронавірусу, коли на носі вибори, облрада не збирається і грошей на медицину просто не має?

– Ситуація в області важка, але керована і контрольована. За гроші, які місто виділило на

КОВІД-19 при бюджеті в свої 5 загальних мільярдів скажу так: «Із грошима кожен може, а ти без грошей спробуй?». Проте область змогла розгорнути у Вінниці додаткові 60 ліжок на базі СТМО «Фтізіатрія», щоб пацієнтів з обласного центру не везли в Тростянець, Бершадь, Ямпіль чи Шаргород. І будемо робити все, щоб люди отримували медичну допомогу там, де її потребують.

– Багато хто очікував від Сергія Борзова більш жорсткої кампанії на виборах мера Вінниці… Невже вас купили і «порішали»?

– Один вже хотів «порішати» і тепер йому світить 8 років… Ніхто мене не купував, бо це неможливо. Але й кричати «злодії» та «казнокради» на опонентів я не збираюсь, бо треба, щоб вина була доведена в суді.

Вони купили собі партії, кандидатів у списки і йдуть своїм шляхом, а я своїм… І ввечері 25 жовтня побачимо, хто скільки набрав голосів та відсотків.

– Але ж всім відомо, що Зеленського не дуже хочуть приймати мери обласних центрів та тримають для «зелених» дулю в кишені?

– Треба бути чесним до кінця та казати вінничанам, скільки Кабмін та держбюджет виділив коштів на той чи інший проект… По Вінниці це школа на Поділлі, будівництво лікарні швидкої медичної допомоги по Київській і ще десятки проектів по області. Все це без коштів із центру – з Києва – не зробили б. Пам’ятаєте скільки років триває ремонт спортзалу на Янгеля? Цей проект на наступний рік теж подали фінансування з держбюджету, бо самі не витягують. Хіба чесно мовчати про це?

– Але ж президента в аеропорту за летовище «довбали»?

– Я це питання перед ним підняв. І Сергій Моргунов там був, руку Зеленському подавав біля трапу літака… Але ще досі не зрозуміло, чому гроші на аеропорт Одеси із Вінниці пішли і там опинився керівником вінничанин Сергій Кудлаєнко? Просто збіг?! І Сергій їх там освоїв, а всі питання до «зеленого» Борзова…

– Чому не звільнили із заступників Ігоря Івасюка?

– Бо він пішов у відпуску, із відпуски пішов на лікарняний, тепер тягне його до виборів, а після виборів, мабуть, прийде домовлятись… Але його посада скорочена.

– Ви не боїтесь захворіти коронавірусом, коли агітуєте за себе на Центральному базарі?

– Ні. Але коли перед виборами один «товариш» планує масові концерти для людей, то це потрібно заборонити… Хай краще за ці гроші купить пару ШВЛів в районну лікарню.

– Але ж ви самі розраховували на концерти під вибори?

– Концертів не буде. Не час! Маємо відкрити другу обласну інфекційну лікарню і це буде краща реклама. За 4 місяці далеко не все можна встигнути зробити навіть голові ОДА. Я розумію, що часу в мене обмаль…

– Ваш пост про Центральний стадіон і відос про порізані «не ділові» дуби набрали рекордні перегляди – 2,6 мільйонів! Чи відоси на виборах у Вінниці не працюють?

– Стадіон «Локомотив» реально чіпляє за живе, бо там після 70 років великого футболу вмирає історія Вінниці… Так він старий, він стомився, може завалитись і на його місці треба будувати нову арену, не за день чи місяць, але треба… Якщо не стану мером Вінниці, то ніякої трагедії не буде. Бо в нашому місті є своя ситуація із владою, яку всі розуміють. І переможець буде вимушений взяти всю відповідальність на себе. За все – за затори на дорогах, за черги в транспорт, за будівництва на кожному клаптику землі… За все!

– Ваші вороги?

– Путін, коронавірус і корупція… Із корупцією є ще одна історія, як відомий актор і телезірка Саша Теренчук – кандидат в депутати міськради у Вінниці нещодавно відкривав своє кафе «Теренітно»… Думаєте обійшлось без поборів? Та де там? Казав, що з нього брали лише половину «данини»,бо він же свій… І це не анекдот!

– Це правда, що ви змушували одного «роздолбая» із числа обласних чиновників їсти зелену траву в себе на газоні та вибачатись перед людьми?

– А що таке кажуть про мене? За траву, це мабуть жарт, але вибачатись змусив! І особисто телефонувати людям, які прийшли до нього на прийом, а він їх виставив за двері… Довелось провчити цього «ветерана» владних кабінетів, який приміряв «корону Бога» в нашій ОДА. Хто це? Колись він сам це скаже, якщо має я…я?

– Якщо Борзов без бабла став губернатором, а тепер не бере «відкати» і «бідним» вийде із ОДА, то в чому сенс вашого головування?

– Сенс в тому, щоб розворушити це болото. Змусити їх працювати без хабарів, боятись хамити людям і нарешті стати більш людними керівниками. Якщо стану мером чи депутатом міськради у Вінниці, то змушу й решту працювати по-іншому. Бо так як було, що в когось «митницю штормить» і він на сесії не ходять – так не буде. Я живу і буду жити у Вінниці, я буду ходити на сесії та не дам байдикувати іншим. Це я вам обіцяю!

Сергій Годун