Передачу земель громадам здійснять згідно з Указом Президента України відповідно до ст. 117 Земельного кодексу України. Процедура триватиме близько 2-х місяців, і державна земля сільськогосподарського призначення буде передана до кінця 2020 р.

“Фактично Держгеокадастр добровільно відмовиться від державних земель і передасть їх громадам, а вони зареєструють їх як свою власність в рамках нових адміністративно-територіальних кордонів і стануть повноцінними господарями цієї землі. Передавши землю громадам, ми нівелюємо корупційні ризики, які були пов’язані з Держгеокадастром з 2013-го, коли йому передали ці землі в управління, – розповів Лещенко. – Процедура передачі земель  виглядатиме наступним чином: глава Держгеокадастру дає доручення територіальним управлінням, а вони безпосередньо працюють з главами громад – реєструють і передають землю. Чим швидше громади відреагують – тим швидше перереєструємо. Ми оперативно державну землю передамо народу, тобто громадам “.

Разом з тим Президент Зеленський у залі Верховної Ради заявив, що в Україні вкрали 5 млн га земель.

«Це історичне рішення – запуск в Україні ринку землі! (Існує) величезний опір цій реформі, маніпуляції та міфи, бажання окремих політиків і бізнесів зберегти сірий ринок, на якому за цей час ними було вкрадено 5 млн га земель», — сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що підписаний ним закон про ринок землі надає право на покупку ділянок тільки українцям, встановлює обмеження максимальної площі у власності однієї особи та пільгові умови для українських фермерів.