За агітку проросійської партії, де без Криму надрукували карту України, два десятки активістів ГО «Едельвейс» у Вінниці 8 жовтня пікетували друкарню по Чехова,12а… До різких рухів, спалення сєпарських газет та інших дій не дійшло.

Втім, розповсюджувачі міль­йонного тиражу цієї інформаційної «отрути» в четвер поховались по всій Вінниці та на роздачу своїх агіток у червоних наметах не вийшли, як по команді. Зате під друкарнею о 12.00 було охорони, як під час візиту Зеленського! Навіть двоє із поліції були із автоматами напоготові…

– Багато поліції – це добре! Нехай охороняють акції патріотів… Сподіваюсь, вони не «топлять» проти нашої акції? Бо раптом одразу в день пікету по місту сьогодні поховались всі агітатори із ганебними газетками без українського Криму! Хай бояться нас! — прокоментував події у Вінниці із агітаційними газетами проросійського змісту під «Вінницькою газетною друкарнею Прес Корпорейшн Лімітед» керівник «Едельвейса» Роман Костишин. – Сподіваюсь, вінничани ще й після цієї газети, де на 11-й сторінці не просто так бракує окупованого Криму на карті України, розберуться, хто йде під цими гаслами в депутати і кого треба обирати в місцеві ради у Вінниці та області… Бо це ганьба, і ми не могли змовчати! Відповідні заяви написані до СБУ та поліції з приводу агітматеріалів, які засвідчують окупацію Криму на користь Росії. Звідки йде фінансування на такі газети — неважко здогадатись…

Активісти “Едельвейсу” під друкарнею

Ось як прокоментував друк газети із картою України без Криму президент медіа-корпорації RIA Олександр Човган.

– Як так вийшло, що ваша друкарня пустила у світ наклад газети без Криму в Україні? Хтось відповів за це? Бо ж таку антиукраїнську газету мали б вилучити і знищити? — запитали ми у Олександра Човгана.

– Є офіційна відповідь друкарні «Прес Корпорейшн Лімітед»… Мені нічого додати до цього:

«У зв’язку з пікетом, ініційованим партією «Національний корпус», вінницька газетна друкарня «Прес Корпорейшн Лі­мітед» повідомляє наступне.

Олександр Човган

Друкарня друкує газети, які отримали Свідоцтво про державну реєстрацію на підставі Закону «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Укра­їні». Друкарня відповідно до чинного законодавства не має права відмовити будь-якому клі­єнту в друці газети, у тому чи­слі за політичними обставинами. У той же час замовник однієї з газет — «Партія Шарія» — розмістила у своїй газеті карту України без Криму, що є ознакою порушення законодавства з боку редакції вказаної газети. Підтримуючи територіальну цілісність України, вінницька газетна друкарня «Прес Корпорейшн Лімітед» вважає неприпустимим такий зміст газет і підтримує вимоги звернутись до правоохоронних органів та з позовом до суду для притягнення до відповідальності редакції вказаної газети та неприпустимості таких дій в майбутньому».

– За цю «помилку» хтось відповів у друкарні «Прес Корпорейшн Лімітед»?

– Службове розслідування триває… Але ми не могли відмовити офіційній партії та газеті, що має реєстрацію… Про зміст публікації вже сказано в заяві друкарні.

– Олександре, але ж цієї газети ви надрукували мільйон, і ніхто не бачив України без Криму? Вже у вас виготовлялись кліше газети для друку? І це не перша газета партії Шарія, яку ви друкуєте?

– Ми також звернулись до правоохоронних органів та вибачились перед активістами, що пікетували друкарню… Я маю в друкарні не всі акції, а 46,5%… Тому рішення приймаю не я одноосібно. (Іншим співвласником цієї друкарні є Г. Тарадайко – правоохоронець у відставці – авт.)

– А ваше російське «коріння» в корпорації «РІА-новості» на 7-му році війни — це нормально?

– У нас не російське коріння… Скажу так: із видавцями та новостійниками із Росії ми «однофамільці» та «конкуренти». Мені жаль, що так вийшло, але більше додати тут нічого…