Про це повідомляє відділ комунікації ГУНП в області. За словами начальника ГУНП у Вінницькій області Івана Іщенка, близько четвертої години ранку у Тульчині до членів комісії, які виходили з приміщення будівлі, де розташувалась виборча дільниця, під’їхав автомобіль «Ауді». З машини вибігли двоє чоловіків та почали погрожувати фізичною розправою голові та членам комісії. Зловмисники намагались відібрати у голови комісії бюлетені та виборчу документацію, звинувачуючи членів комісії у фальсифікації та погрожуючи поліцейському. Під час конфлікту працівник поліції, який здійснював супровід транспортування документації членами дільничної комісії до територіальної виборчої дільниці, застосував табельну зброю, здійснивши постріл вгору, та викликав колег. Екіпаж поліції, який за лічені хвилини прибув на місце події, затримав нападників та доставив у відділ поліції.

Затриманими виявились 25 та 29-річні жителі села Нестерварка Тульчинського району. Раніше вони в поле зору поліції не потрапляли, а у момент вчинення правопорушення знаходились в стані алкогольного сп’яніння. Слідством розпочаті кримінальні провадження за ч. 3 ст. 157 ККУ (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії) та ч. 1 ст. 345 ККУ (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу). За такі правопорушення передбачено до 7 років позбавлення волі.  Підозрювані затримані у процесуальному порядку. Вирішується питання про оголошення їм про підозру.

Що ж того дня насправді відбулось – розповів керівник виборчої дільниці з Тульчина Олег Новіков.

– Хочу дати деякі коментарі стосовно нападу на членів нашої виборчої комісії. Бо в мережі ФБ почались певні інсинуації та коментарі батьків нападників. Я голова виборчої комісії, маю дві вищі освіти, громадський активіст. У виборчому процесі вже понад два десятки років, останні три виборчі компанії приймав участь в роботі виборчих комісій як секретар, заступник голови, голова ДВК. Знаю та розуміюсь на виборчому законодавстві. Наша ДВК завжди працює згідно законодавства, до нас жодного разу не було запитань, не попадали в поле зору правоохоронців. В той день на нашій дільниці постійно перебували спостерігачі від різних штабів. Під час підрахунку голосів були присутні спостерігачі від шести партій. На роботу дільничої комісії не поступило жодної скарги та заяви, окрім анонімки.

Перед процедурою підрахунку голосів я запитав, чи є скарги і заяви на роботу ДВК??? Жодної не було. Процедура підрахунку голосів відбувалась прозоро і у відповідності до законодавства та роз’яснень ЦВК, всі спірні питання розглядались комісійно і вирішувались голосуванням. Виборча документація була опечатана згідно вимог ЦВК та скріплена печаткою та підписами членів ДВК. Після закінчення процедури підрахунку та опечатування виборчої документації я, як голова комісії знову звернувся до офіційних спостерігачів з питанням – чи є зауваження та скарги? Їх знову не було. Наша комісія відпрацювала вибори на відмінно, дотримуючись всіх нормативних актів. В 4.00 ми комісійно організовували доставку виборчої документації на ТВК. Я як голова йшов попереду й ніс два пакунки опечатаних документів до автомобіля, позаду метрів за п’ятнадцять ще два пакунки несли заступник та секретар ДВК та ще одна член комісії, дільницю зачиняв на ключ закріплений працівник поліції. Коли на мене здійснили напад правоохоронець Олександр Науменко повернув наших дівчат назад на дільницю і зачинив і підбіг до мене та нападників. Далі відбувся інцедент з попереджувальними пострілами. Цей момент я пропущу на розгляд компетентних органів. Тепер щодо дій молодиків. Вони були спортивної зовнішності, в неадекватному стані, з запахом алкоголю. Вели себе вкрай агресивно, з постійними погрозами та нецензурною лайкою. Кидались на мене з виборчою документацією та нашого правоохоронця. Тепер кілька слів батькам нападників. Це добре що вони займаються спортом. Погано що вживають алкоголь та мають мало мізків, їх дії тепер кваліфіковані по кільком статтям карного кодексу. Але й це ще не така велика біда. Біда в тому що вони малороси і манкурти. Всі діалоги з їх сторони були малороською мовою ( російською з матюччям). Коли на дзвінки наших дівчат закритих на дільниці приїхало три екіпажі правохоронців та затримали нападників на їх визволення приїхали штабісти ОПЗЖ. Звертаюсь до батьків – ви теж вважаєте діяльність ОПЗЖ корисною Україні??? І ще спорт прекрасний в змаганнях, перемогах а не п’яних дебошах. Трохи вимикайте у своїх чадах “бригаду”. Бо кримінальна романтика більшість привела або на цвинтар або до в’язниці. Тепер основне, хочу подякувати правохоронцю Олександру Науменко, який закріплений був на виборах за нашою дільницею. Можливо якби був інший могло бути інакше, а так все відбулось без жертв і травм, його професійні дії спинили цих агресивних неадекватів. І дякую службі 102 за оперативне реагування, три екіпажі прибули на місце події за три хвилини.

Віталіна Володимирова