Документ опублікований на сайті Вінницької обласної ради. Визначились як з приміщенням, так і з керівником. Нове комунальне підприємство буде знаходитись в «книжці», на Хмельницькому шосе, 7. Виконуючою обов’язки директора призначать Коцюбинську Олену Миколаївну.

Гроші на розбудову ЦГЗ в області є, бо ще у квітні постановою Кабміну від 25 березня 2020 року №250 Вінницькій області була виділена субвенція на медицину в сумі майже 110 млн гривень, з них: 7 млн грн. — на неіснуючий Центр громадського здоров’я.

Нагадаємо, що протягом 2018 -2020 р.р. в Україні створено мережу з 22 регіональних центрів громадського здоров’я. Вінниччина одна із трьох областей, де і досі немає ЦГЗ .

Чому це важливо для нас? Україна суттєво відстає від сусідніх держав за показниками очікуваної тривалості життя. За даними Держстатистики України, середня тривалість життя в нашій державі становить 71,7 року, тоді, як у багатьох країнах ЄС чоловіки живуть майже 80 років, а жінки — 85. Місія громадського здоров’я — максимально поліпшити здоров’я та добробут людей і громад на національному та глобальному рівнях. Громадське здоров’я складається з трьох основних китів діяльності: захист здоров’я, профілактика захворювань і зміцнення (промоція) здоров’я.

Згідно статуту « КНП «Вінницький обласний Центр громадського здоров’я Вінницької обласної Ради» виконуватиме такі функції:

  • епідеміологічний нагляд (спостереження) за хворобами та оцінка стану здоров’я населення,
  • -виявлення пріоритетних проблем охорони здоров’я та загроз для здоров’я ,
  • забезпечення готовності та планування на випадок надзвичайних подій у сфері громадського здоров’я,
  • забезпечення профілактики захворювань,
  • зміцнення здоров’я населення ,планування кадрових ресурсів для системи громадського здоров’я,
  • комунікація в інтересах громадського здоров’я.

Катерина Шароварська