Хто був із ними у «долі»? І чи можуть без адміністрації зони організувати таку аферу? — запитують читачі.

Масштабна афера, яку організували в’язні Стрижавської колонії, тепер на устах всієї країни. Бо хто б міг подумати, що п’ятеро «зеків» зуміють видурити у довірливих українців більше мільйона гривень! Своїх жертв вони знаходили через соц­мережі та сай­ти оголошень. Слідство триває, але, попередньо, спів­робітники колонії не причетні.

Як вдалось діз­натись нашому журналісту, мова йде про п’ятеро підозрюваних. Во­ни у 86-й колонії відбували покарання за злочини середнього ступеня тяжкості. Це крадіжки, грабежі, розбої, нанесення тяжких тілесних ушкоджень. У кожного – по дві-три судимості. Але у колонії вони не були «авторитетами», скоріше, навпаки – їх гнобили більш сильні. Аби заробити, засуджені вирішили займатись шахрайством. Для цього вони роздобули телефони і стартові пакети кількох операторів з виходом в Інтернет. Номери постійно змінювали з метою конспірації.

Своїм жертвам телефонували зазвичай ввечері чи на свята. Називали її прізвище та представлялися співробітниками служби безпеки «ПриватБанку». Тоді запитували у жертви, чи має вона їхню картку або чи продає щось із побутової техніки. Після чого озвучували легенду, що банківську картку зламали шахраї і знімають з неї гроші. Аби цього уникнути, треба перерахувати певну суму на такий-то номер картки їхньої служби. Коли гроші будуть, то заблокуються і дії злочинців. Після цього кошти начебто повернуться власнику назад. Суми називали різні — від 500 до 60 тисяч гривень. На жаль, на такий обман клюнули багато жертв шахраїв. Люди перераховували їм гроші на вказаний номер через термінали і мобільні додатки. Дехто навіть брав у відчаї кредити! Рахунки були оформлені на родичів рецидивістів, які з цього отримували відсотки, решту йшли «зекам» на передачі.

Відомо, що у своїх жертв бандити видурили загалом понад мільйон гривень. здебільшого потерпілі – пенсіонери… Вирахували шахрайські дії ув’язнених працівники колонії, бо їм дуже часто передавали досить дорогі пакунки. Тому осіб взяли у розробку, і до оголошення підозри пройшло півроку.

– У ході проведення обшуку на підставі ухвали Вінницького міського суду в приміщеннях, де проживають дані засуджені, виявлено та вилучено мо­біль­ні телефони, зарядні пристрої до них, сім-карти різних мобільних операторів, записи номерів банківських карт та номери телефонів імовірних потерпілих, — повідомили нам у Центрально-Західному регіоні управління з ПВКП МЮ.

– Також паралельно проводились обшуки у співучасників злочину за адресами їхнього проживання, у ході яких вилучено ряд речових доказів: грошові кошти, банківські карти, наркотичні речовини. Крім того, в цей же час у рамках іншого кримінального провадження бу­ло проведено обшук іншого житлового приміщення, де проживають фігуранти провадження, в результаті чого виявлено та вилучено мобільний телефон, сім-карта та записи номерів банківських карт та номери телефонів імовірних потерпілих. На даний час проводиться досудове розслідування в рамках двох кримінальних проваджень. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до восьми років.

На жаль, у цьому році тільки по виправних колоніях і установах у Він­ницькій області розкрили вже п’ять подібних злочинів… Втім, більшість вінничан не вірить, що винні будуть покарані.

– Це вони просто не поділились зі «смотрящими». Вже вся Україна знає, хто там і що організовує і як, звідки дзвонять. А тут раптом нате вам. Як мило. Це одноразова виховна акція. Тому що дуже сумніваюся, що хтось буде в дійсності прикривати схему, яка не один рік стоїть на потоці. Але головне питання: що буде далі? Чи вони тепер собі просто куплять нові телефони і сім-карти і продовжать безперешкодно займатися тим самим, — міркують наші читачі.

Віталіна Володимирова