У ньому повідомляється, що колектив обурений методом роботи головного лікаря Ростислава Боровського:

«Звертаємося до вас із відчаю, бо несила терпіти. Наш головний лікар Боровський використовує державний заклад як свій власний. У своїй приватній клініці «Медилан» орга­нізував проходження платних профоглядів — гроші бере він, а огляд проводиться за рахунок лікарні. Для цього використовує флюрограф, лабораторію і змушує працювати лікарів: щодня з 10 до 12 годин ходити в його приватну клініку і там проводити медогляди, в той час як у лікарні вони взагалі не проводяться.

Головний лікар Жмеринської лікарні

А що вже говорити про боротьбу з коронавірусом… З обі­цяних доплат гроші отримала тільки дружина Боровського… А ми залишилися ні з чим… Допоможіть, бо в іншому випадку 25 жовтня ви побачите лікарів не на виборчих дільницях, а на страйку..»

Для отримання коментаря наш кореспондент зателефонував головному лікарю Жмеринської ЦРЛ, однак телефон був постійно поза зоною. Згодом виявилось, що Ростислав Васильович у реанімації та бореться із коронавірусом. Ось як прокоментувала лист дружина Марія Боровська.

– Ростислав Васильович не є керівником приватної клі­ніки «Медилан». Клініка тільки орендує наші приміщення. Які там роблять обстеження — ми до того зовсім ніякого відношення не маємо.

Щодо коронавірусних доп­лат, то за той період, що працювала з ін­­фекційними хворими, отримала заробітну плату так само, як всі. Деякі спеціалісти, зокрема анестезіологи, отримали набагато більші виплати, аніж я. Всі, хто працював у інфекційному від­діленні, отримали по три посадові оклади, як і передбачено наказом. Це пишуть ті, хто не знає, що таке інфекційка, коли зараз кожного дня поступає від 18 до 24 хворих, коли лікарня загружена на 126%. На сьогодні у лікарні більше 100 пацієнтів. Я боюсь уявити, що буде, як підключаться грип та інші вірусні інфекції. Медиків не вистачає, багато хто не витримує і звільняється. Я впевнена, що якби моя невістка не балотувалась на посаду міського голови Жмеринки, то і не писали б. Пройдуть вибори, тоді і перестануть бруд лити.

Далі у листі представники колективу пишуть:

«За минулий рік Боровські купили Жмеринський молокозавод за 300 тис. доларів, половину Вінницького заводу, магазин Горького, магазин Шевченка, магазин на Центральному ринку. Його дружина, незважаючи на те, що вона лікар, за минулий рік, займаючись підприємницькою діяльністю, заробила пів мільйона гривень (офіційно)».

Ці звинувачення Марія Боровська назвала пустими, адже завод не її чоловіка, то сват викупив. Підприємницьку діяль­ність не заперечувала, мовляв, гроші отримує від здачі в оренду приміщення для приватних лабораторій.

– У нас дорослі діти, по 40 років. Син допомагає свату з бізнесом. Моєму чоловіку це зовсім не потрібно, йому б здоров’я б зберегти. Він бореться із Ковідом, стан стабільно важкий. Зараз у лікарні 6 пацієнтів на ШВЛ, в тому числі і Ростислав Васильович, — розповідає Марія Степанівна.

Про обвинувачення у тендерних махінаціях Марія Степанівна каже, що в минулому році (після статті в місцевих ЗМІ) прокуратура та СБУ перевіряли лікарню та не виявили жодних порушень.

У департаменті охорони здоров’я та реабілітації облдержадмі­ ністрації підтвердили, що скаргу від колективу Жмеринської ЦРЛ отримали минулої п’ятниці.

– Раніше у лікарні було все спокійно, ми не отримували скарг. Департамент обов’язково з’ясує, чи виплачувались медикам Жмеринської лікарні ковідні доплати. Ми якраз зараз цим займаємося. Створена комісія, яка перевірить порядок використання бюджетних коштів по пакету COVID-19. Якщо будуть виявлені суттєві недоліки у фінансово-економічній діяльності закладу, то справу буде передано до правоохоронних органів, — повідомила Ольга Задорожна, директор обласного медичного департаменту.

Від редакції. Згідно із законом про ЗМІ ми вислухали дві точки зору. На чиєму боці правда — висновки робити вам, шановні читачі. Результати офіцій­ної перевірки департаменту повідомимо після її закінчення.

Ольга Корнійчук