Свій висновок скерували до Антикорупційного бюро. Там зазначили, що загалом порушень у декларації Герсака на 800 тисяч гривень. Крім того, антикорупціонери кажуть, що це кримінальне провадження стало першим щодо чинного високопосадовця СБУ за брехню в декларації.

За даними з відкритих джерел, Віталій Анатолійович Герсак народився в Немирові в 1983 році. Закінчив Прикарпатську філію Академії внутрішніх справ в Івано-Франківську і Університет внутрішніх справ в Києві. Розпочав роботу в оперативних підрозділах Вінницького карного розшуку в 2003 році. В цьому ж році отримав звання лейтенанта міліції. З 2011 року працював у Департаменті внутрішньої безпеки Служби зовнішньої розвідки.  Віталій Герсак був призначений на посаду керівника УСБУ в Миколаївській області у вересні 2019 року. Проект “Наші гроші” кілька місяців тому повідомляв, що наш земляк та його родина володіють майном загальною вартістю у понад 800 тисяч доларів. Зокрема – квартирами та розкішними автомобілями. Це, кажуть, і стало підставою для перевірки НАЗК.

Додамо, що 28 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Крім того, судді визнали неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки е-декларацій… В свою чергу у Нацагентстві з питань запобігання корупції заявили, що Конституційний Суд порушив Конституцію України принаймні двічі – втрутившись у повноваження парламенту й ухваливши рішення щодо тих положень законодавства, яких не оскаржували в суді.

Віталіна Володимирова