Відразу в декількох регіонах, в тому числі і у Вінницькій області, контррозвідники СБУ в ході багатоетапної спецоперації викрили масштабні схеми незаконної легалізації в Україні громадян країн СНД. Йдеться про жителів РФ, ОРДЛО, ПМР і деяких країн з підвищеною терористичною загрозою. Документи громадян України ім робили для подальшого переправлення до ЄС. Так, у Вінницькій області спеціалізувалися на видачу іноземцям українських закордонних паспортів.

Як відзначають в прес-центрі УСБУ у Вінницькій області, за даними слідства, до протиправних дій причетні працівники державної міграційної та інших контролюючих служб, представники органів місцевого самоврядування та їх спільники в Чернівецькій, Вінницькій областях та в Республіці Молдова.Оперативники спецслужби встановили, що схема «працювала» за двома напрямками. По першому – іноземці передавали зловмисникам копії своїх документів. На їх основі «клієнтам» під приводом втрати паспорта в Молдові ділки виготовляли підроблені дублікати молдавських паспортів. В документи вносилися фіктивні відомості про нібито народження особи в Україні.

Потім дублікати організатори передавали «своїм» працівникам українських ЦНАП, які реєстрували іноземців в одному з українських міст і виготовляли їм паспорти громадян нашої держави.

Коштувала така «послуга» 3-5 тисяч євро і тривала від 2 до 4 місяців.Другий механізм легалізації іноземців відбувався через оформлення іноземного паспорта громадянина України. Він виглядав на підставі підробленого українського паспорта старого зразка, в якому переклеював реальне фото іноземця в документі з чужими даними.Під час першого етапу спецоперації правоохоронці провели 26 обшуків в міграційній службі, митних органах Чернівецької області та Молдавії. Слідчі дії також відбувалися за місцем роботи та проживання встановлених спільників чиновників. Виявлено та вилучено майже 150 підроблених паспортів.

В результаті 50 осіб скасовано українське громадянство як незаконно придбане.

На другому етапі правоохоронці провели одночасно шість обшуків, в тому числі в підрозділах ГТС України у Вінниці, під час яких виявили додаткові матеріали, що підтверджують причетність фігурантів до протиправної діяльності.Зокрема, вилучено раніше виготовлені фіктивні документи, списки незаконно легалізованих в Україні і переправлених в країни ЄС іноземців.В рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) КК України, розпочатого слідчими СБ України, проводяться слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.Викриття схеми проводилося спільно з ГУ ПП України в Чернівецькій області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Подробиці читайте у газеті

Валентина Лісова