Наприкінці минулого тижня на Вінниччині силовики затримали голову ОТГ за хабар від підприємця, через який тому обіцяли дати в оренду землю.

Як повідомляють у прес-службі Вінницької обласної прокуратури та пресцентрі УСБУ, співробітниками цих відомств спільно зі слідчим управлінням ГУНП у області викрито голову однієї з об’єднаних територіальних громад при одержанні неправомірної вигоди.

– У ході проведення слідчих дій отримано дані про одержання зазначеним керівником територіальної громади неправомірної вигоди у сумі 10,5 тисячі доларів за підписання договору оренди землі загальною площею 21,3 га на 49 років з суб’єктом підприємницької діяльності, — повідомили в УСБУ у Вінницькій області. — Вінницькою обласною прокуратурою вивчаються матеріали кримінального провадження щодо наявності достатніх доказів для підозри зазначеної особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Як стало відомо нашому кореспонденту з власних джерел, мова йде про Студенянську ОТГ у Піщанському районі. Її очолює Олексій Кирнасівський. Цікаво, що буквально за кілька годин після затримання на «гарячу лінію» газети звернулись прибічники голови і розповіли свою версію того, що відбулось.

– Ще задовго до місцевих виборів із заявою про оренду земельної ділянки до сільського голови звернувся чоловік, який відрекомендувався головою благодійного фонду, показав підтверджуючі документи. Розповів, що на ділянці планує вирощувати ягоди – малину. Його влаштувала земля на крутому косогорі поселення Затишне. Місцеві знають, яка це земля, вони на ній випасали худобу. Громадянин обіцяв нашому голові, що створить робочі місця, побудує підприємство. Рішенням сесії сільради йому надали землю в оренду.

А вже 30 жовтня близько 12.30, коли Олексій Кирнасівський йшов обідати додому, неподалік його помешкання зупинилась іномарка. З неї і вийшов голова благодійного фонду та запропонував плату за оренду землі. Коли Олексій Кирнасівський відмовився, той кинув йому за комір пакунок і швидко поїхав. Наш голова намагався викинути його, але раптом на нього накинулись працівники Нацполіції та СБУ. Вони силоміць засунули йому в задню кишеню брюк пачку доларів з пакунка. Не показуючи ордера на обшук та прохання надати постанову на обшук, правоохоронці нахабно увірвались до квартири. Там знайшли 500 гривень та 20 доларів. Прикро, що свідків цієї події не було. Понятих вони привезли із собою. Це все політика. Опонентам не сподобалося, що громада вкотре обрала головою Кирнасівського, і, заручившись підтримкою нечесних можновладців, намагаються таким чином усунути новообраного від діяльності! Ми не допустимо свавілля! Саме тому збираємо підписи на підтримку голови.

Проте є в Студеній і такі, хто вважає затримання Олексія Кирнасівського правомірним і має до нього чимало запитань.

– Щороку левову частину коштів забирає Студенянська сільська рада, де 20 працівників отримують великі зарплати і чималі премії. 6,5 млн грн. начебто пішло на розвиток громади. Але який «розвиток», коли інфраструктура села занепадає. Посадові особи місцевого самоврядування вже забули про роботу постійних комісій, про засідання виконкому, а заяви від людей ігноруються. Головна «робота» — дерибан землі, — скаржились нам інші жителі Студенянської ОТГ.

Відомо, що Вінницький міський суд обрав затриманому тримання під вартою із альтернативою права застави – 87 тисяч гривень. Станом на 18.00 2 листопада вона ще не була сплачена…

Віталіна Володимирова

Коли верстався номер, стало відомо, що Олексія Кирнасівського випустили під заставу.