Чому такій матері одній, без опікунів, доручили виховання двох дітей?

Шокуюча трагедія сталася у селі Соболівці Теплицького району. 25-річна матір Олена на очах у маленької донечки Діанки вбивала свого 5-річного сина Артемка. Поліція оголосила підозру жінці.

Ще живий Артемко, якого вбила мама

– Все село вмивається слізьми і в траурі від такого страшного горя. Бо ніхто навіть подумати не міг, що молода порядна жінка здатна на таку жорстоку розправу, — розповідають у сільраді. — Мама цих діток не була п`яницею та на обліку у соціальних службах не стояла. Завжди здавалося, що про дітей вона дбала, відповідально ставилася до їхнього розвитку. Та і поведінка її була адекватною. У садочок та школу діти завжди йшли охайні. Та попри це сусіди тепер говорять, що бачили її агресивну поведінку і раніше. Такою стала після перших пологів. Тоді і потрапила до психлікарні вперше.

Сусіди шоковані, адже Олена виглядала зразковою матір’ю

Потім вона ставала спокійнішою, проте з наступними пологами було те ж саме — знову психлікарня. Чоловік покинув і дітям не допомагав. Востаннє вона примусово лікувалася пів року тому, але після кожного курсу в лікарні довідок про її стан здоров’я не давали. Відповідно, тому і соціальні служби не цікавилися… Та хто б міг подумати, що станеться таке лихо.

У суботу, 7 листопада, ми похоронили її маленького синочка — 5-річного Артемка. Хлопчик був такий розумний і талановитий, що розпач важко передати словами. А все почалося з того, що Артемко не прийшов у садочок, а Діанка — до школи. Тому вчителі забили на сполох. І разом із працівниками сільради вирушили до помешкання цієї сім`ї. Коли зайшли на подвір’я, то на власні очі побачили жахіття. Мати на руках тримала хлопчика, замотаного в покривало. Поруч сиділа донечка Діанка. Вона була налякана — не могла вимовити слова. Коли зрозуміли, що щось сталося, то кинулися до хлопчика, але його тіло вже було холодне. Відразу викликали поліцію та медиків. Лікарі виявилися безсилими — дитина померла. Пізніше донечка розповіла, що бачила, як мама вбивала її братика начебто за безлад, який застала в будинку. Діанка розповіла, що мама сама подерла шпалери, а потім кричала на Артемка, звинувачувала його і змушувала вибачатися, що він і зробив. А потім поклала на підлогу животом донизу, сіла зверху та била його головою об підлогу. Експертиза показала, що Артемко помер від черепно-мозкової травми.

Олена з Діаною та Артемчиком

– Рятувати не було кого, — додає лікар «швидкої» Олександр Корнєйчик. — Дитина була з гематомами на голові та видимими ушкодженнями на шиї — це явні сліди удушення.

У поліції повідомляють, що жінка була затримана. Попередньо їй загрожує від 15 до 20 років. Близько  15.00 години 5 листопада до поліції звернулась сільський голова села Соболівки, яка повідомила, що  25-річна односельчанка зачинилася у себе в будинку, поводиться агресивно та нікого не впускає.

Підозрюваній призначена судово-психіатрична експертиза для визначення стану її здоров’я.

Жінка виховувала ще 6-річну дочку. Поліцейські повідомили відповідні соціальні служби для визначення подальшого місця перебування дитини.

Наразі підозрювана перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Вирішується питання про оголошення їй про підозру та обрання запобіжного заходу.

За вчинення такого злочину затриманій загрожує до 15 років ув’язнення. Наразі стало відомо, що психіатрична експертиза діагностувала у жінки загострення шизофренії. Жінка перебуватиме у медзакладі не менше двох місяців, після чого буде проведений повторний медичний огляд.

Соломія Карпа