Кожні п’ять-шість років навіть при ретельному догляді урожайність малинника помітно зменшується. Ягоди стають дрібнішими, а смакові якості втрачаються. То ж настав час пересаджувати кущі. За словами садівників, це краще робити саме зараз. Усіма секретами з читачами поділився господар з Хмільницького району Микола Кошовий.

-Малина є чи не в кожному обійсті і чомусь побутує думка, що вона практично не потребує догляду і розростається, наче той бур’ян. Проте тільки за дотримання правильної агротехніки можна отримати хороший урожай ягід. Якщо малина росте на одному місці від 4 до 6 років, то тоді вона починає виснажувати грунт, відповідно не отримає всі необхідні мікроелементи для гарного плодоношення. В результаті отримуємо менше ягід, смакові якості теж псуються. Крім того, кущі стануть настільки густими, що це призведе до швидкого поширення різних захворювань рослини. Щоб цього не сталось, слід пересаджувати малину. Ідеальний період – жовтень-початок листопада. Головне – встигнути до перших заморозків. Бо якщо цього не зробити, змарнілі кущі можуть не пережити зиму та не вкореняться. – каже Микола Кошовий, садівник. – Насамперед слід обрати правильне місце для пересадки, раджу добре освітлене і щоб було захищено від вітрів. Поряд не мають бути плодові дерева, бо почнеться конкуренція за сонце та вологу. Крім того, слід оглянути і самі кущі малини, на кореневій шийці мають бути бруньки, вони з’являються наприкінці сезону – це ознака того, що закінчилась вегетація, кущі визріли і готові до пересадки. Тоді обріжте пагони на висоту метр від землі. Можна їх переносити на нове місце. Малина надає перевагу родючим та легким ґрунтам з нейтральною кислотністю, то ж їх слід розпушувати.

При висадці можна додати на дно мінеральні чи органічні добрива з вмістом калію та фосфору, яких на ринку досить великий вибір. Тоді коріння засипати землею та рясно полити. Після того знову підсипати ґрунтом. Наприкінці замульчувати шаром соломи чи тирси, щоби малина довго тримала вологу. Поливати кілька разів на тиждень до настання морозів. Тоді більше шансів, що вона прийметься і ягоди наступного сезону будуть смачними та великими.

Віталіна Володимирова