Олександр Крученюк через суд домігся скасування виборчих результатів. В Уладівській ОТГ таки мають відбутись перевибори. Таким було рішення суду.

– У неділю, 15 листопада, громада вирішила показати своє невдоволення цим рішенням. Більше двох годин з вимогами та закликами представники Уланова пікетували Вінницький окружний адміністративний суд. Вважаємо неможливим, щоб після підрахунку голосів, визначення рейтингу усіх претендентів призначалися нові вибори. Це може призвести до змови між претендентами, що програли, проти переможця, – заявили уланівчани – учасники пікету.

Сільський голова Уланова, який виграв вибори на голову ОТГ Сергій Голубенко вважає, що рішення суду «під­куплені».

– Мій конкурент від мене відстав на 44 голоси. Вважаю, що той, хто програв, шукає будь-які варіанти зробити так, щоб він виграв. На мою думку, це переходить всі рамки судочинства. Немає таких повноважень у суду – змусити територіальну комісію ухвалити рішення, яке вони не можуть ухвалити. Бо територіальна комісія діє виключно в межах Виборчого кодексу. Ми вийшли сьогодні на пікет для того, щоб суд побачив, що 6 тисяч осіб проголосувало. І їхня думка взагалі не врахована? Громада повстала і хоче, щоб нас почули!

Окрім того, є підозра на помилки у підрахунках голосів. Я був присутній на засіданні комісії у момент, коли здавали результати голосування. Перераховували результати, звіряли дані наявних бюлетенів в упаковці з протоколом. Коли дійшло до най­більшої упаковки, то там було 106 бюлетенів за Крученюка. Всі члени побачили, що ці бюлетені кардинально відрізнялися від бюлетенів попередніх кандидатів. Вони були в ідеальному стані, немов колода новеньких карт. Таке відчуття, що до них взагалі не торкалися. Окрім того, коли передивлялися списки виборців, то було питання: чому в багатьох підписи одинакові. І дехто зауважив, що це одна родина, але невже чоловік, дружина, батько та мати однаково підписуються?

Дві години поспіль селяни кричали «ГАНЬБА» системі судочинства.

– Ми хочемо, щоб головою ОТГ була людина, яка по-справжньому любить та цінує цю землю. Сергій Голубенко завжди відстоював позиції людей. Ми вимагаємо справедливого рішення суду та залишити головою ОТГ Сергія Голубенка! До його приходу на посаду голови села були занедбані. А він почав відновлювати будинки культури, зробив площу, поставив пам`ятник Тарасу Шевченку, відремонтував фонтан. А зараз вулиці освітлені та проведено водогін. Як тільки в березні почалася пандемія, сільська рада відразу кошти виділила на боротьбу з КО­ВІДОМ. Це наш земляк, він народився та виріс на Уланівщині, – розповідають мітингувальники.

Ситуацію прокоментував адвокат Олексій Якименко, який виступав з боку позивача:

– Раніше мітингувальники звинувачували суд. Хоча, коли відбувався судовий процес, вони не прийшли. Не доводили перед судом, що вибори пройшли законно. Та коли суд прийняв рішення та Апеляційний суд це рішення залишив у силі, оскільки воно законне, тоді почалися нездорові звернення, пікети… Нібито судді прийняли неправильне рішення і прекрасному чоловіку, який був обраний переможцем, не дають можливості працювати. Але це все спрямоване на те, щоб прикрити всі порушення, які були. Вперше в Україні таке відбулося в Уланові, щоб територіальна виборча комісія не привезла на вибори бюлетені і частина виборців не змогла проголосувати. Як у даному випадку можна говорити, що вибори відбулися законно? Можна казати, що волевиявлення виборців на певній території встановлено? Через обмеження виборців у голосуванні став можливим даний результат. Тому судове рішення є законним та обгрунтованим.

Олександр Крученюк також прокоментував дану ситуацію та висловив свою точку зору.

– Я вважаю, що вибори були проведено нечесно. У законі України написано, що кожна людина має право обирати і бути обраною. О 12.05 в день виборів на деяких дільницях закінчилися бюлетені. По-друге, суди не з кандидатом, який обрався, а з ТВК. Тобто мітингувати б мала територіально-виборча комісія, а не кандидат, який мав вплив на територіальну виборчу комісію. Бо нам, іншим кандидатам, для того, щоб взяти протоколи, потрібно було викликати поліцію. Та лише з правоохоронцями заходити до сільської ради. По-іншому виходило лише в кандидата-переможця. Та на суді він особисто сказав, що брав участь у перерахунку бюлетнів. Результати виборів я вважаю неправильними – такими, що не відповідають дійсності. Взяти лише прецедент з бюлетенями на дільницях. Це вперше в Україні. Відповідно, якщо даний момент упустити, то наступного разу аферу зможуть провернути ще в більших масштабах. Так, я претендую на посаду голови, але, окрім мене, проти результатів виборів повстали ще 6 кандидатів. Всього у списку було 11.

Від редакції. Отож, вибори голови Уланівської ОТГ все-таки відбудуться. І це не єдиний наслідок від рішення суду. Як повідомили нашому кореспонденту у поліції, за виявленими судом фактами порушено кримінальні справи. А відповідальність за фальшування виборів — і реальні тюремні терміни.

 Софія Копач