Справжнє свято смаку, народних рецептів та напоїв — це свіжина по-ямпільськи! Адже на літніх харчах кабанчики підросли, і перед новорічними святами без домашньої ковбаски, кро­в’яночки, холодцю і шинки ніяк не обійтись…

А поки що в селі Безводному на Ям­пільщині місцевий колій Юрко із позивним Шустрий тренував свої професійні навички на кнурові вагою за центнер.

– Чого тебе звуть в селі Шустрий? — запитали ми у Юрка.

– Бо я свою роботу добре знаю — засікайте час.., — по-діловому відповів колій.

І справді, під бензиновою лампою, ножем та сокирою в умілих руках рівно за 60 хвилин гладкенький кабанчик на домашніх харчах і жомові став паруючою свіжиною!

Шустрий розклав поросятко «на деталі», як конструктор Лего. Ніжки окремо, хвіст окремо, вирізка, ребра і голова на паштет чи холодець…

– Я б сам зарізав того кабанчика, але програвся б години 3 і не факт, що все сало-м’ясо було б таким чистеньким та без крові! А Юрко за 300 гривень гонорару самі бачите, які творить дива — «профі» нової школи ямпільських коліїв! А скільки в нього буде роботи перед Новим роком – навіть важко сказати, бо замовлень по нашому селу та району море! — розповів власник безводнівського кабанчика Олег. — То­му не вірте в страшилки, що люди по селах не тримають свиней і загалом худобу. Це ж для нас чи не єдиний спосіб заробити добрі гроші на краще авто, пластикові вікна чи подарунки дітям… Нині дають по 45 гривень за кілограм живої ваги. Багато це чи мало — важко сказати, бо праці тут моєї покладено море… І все без вихідних, із 5 ранку до 11-ї вечора. Але як домашня ковбаска під Новий рік лежить на столі в тарілці, то всі мозолі та недосипи забуваються. Бо це поділь­ське село, і тут свої радощі життя!

Із поки ще Ямпільського району