Заява від фракції «Європейська Солідарність»

Фракція політичної партії «Європейська солідарність» вимушена перейти в опозицію через фактичне створення більшості в обласній раді партіями «Українська стратегія Гройсмана», «Слуга народу», «Батьківщина» і «За майбутнє», перші кроки якої ідуть всупереч з ідеологічними засадами і принципами «Європейської солідарності».

Вже в перші години роботи обласної ради новостворена біль­шість узгоджено проштовхує рішення, які руйнують місцеве самоврядування і прозорість використання бюджетних коштів. Розставляючи на важливі кадрові посади своїх людей, вони повністю нівелюють роль президії обласної ради, узурпуючи всю повноту влади в руках голови облради.

У відповідь депутати від ЄСГ звинуватили ЄС у тому, що в їхні ряди потрапили голова РДА, якого під час сексу «скліщило» із підлеглою в кабінеті, екснардепа, замішаного у справі розстрілу зубрів, та громадяни із паспортами інших країн.

Деякі сайти миттю повідомили про об’єднання ЄС та ОПЗЖ, бо у сесійній залі їхні місця поряд, та й за деякі питання обидві фракції голосували синхронно і навіть злагоджено. Чи свідчить це про об’єднання?

Ось як А. Гижко прокоментував такі звинувачення.

– А хіба ми робили якісь спільні заяви? Для нас це ідеологічно чужа політична сила! Але й вони розуміють, що узурпації влади не можна допускати. Собі такого не дозволяла навіть Партія регіонів! Ніякого об’єднання з ОПЗЖ бути не може. Підтвердженням є те, що вони проголосували і за голову обласної ради, і за всіх заступників, і за голів комісій. Тому доречніше говорити про коаліцію УСГ, «Слуги народу» і ОПЗЖ. У мене таке враження, що ми повернулися навіть не у 2010 рік, коли Партія регіонів мала в обласній раді монобільшість. Ми повернулися ще у радянські часи, коли проводилося формальне голосування тільки за одну кандидатуру. Хочеться, щоб у людей був вибір, була демократія. А тепер депутатів залякали, нагнули, і це буде тривати наступних п’ять років. То­му наша прин­ципова позиція не лише по голові обласної ради, а й по комісіях, по президії, яку новим регламентом, за який ми не голосували, просто ліквідували! Ліквідували цілі напрямки, якими повинна займатися обласна рада: напрямок місцевого самоврядування, екології, міжнародних зв’язків… Відбувається узурпація влади, і ми категорично проти цього!

Сенсацією нового політичного тижня на Вінниччині стала вже після сесії заява новообраного голови бюджетної комісії облради Валерія Коровія, ексголови ОДА і явного лідера УСГ до цього моменту, взагалі про вихід із новообраних депутатів. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

«По завершенні виборчої кампанії, протягом останніх двох тижнів і особливо в процесі підготовки і проведення першої сесії новообраної обласної ради все частіше почали проявлятися прояви того, що вступає в протиріччя з моїми поглядами на чесність, порядність, відкритість і відчуття команди.

В.Коровій перед сенсаційною заявою про вихід із депутатів, в які тільки що зайшов

З огляду на це і небажання створювати дискомфорт у роботі нового керівництва обласної ради сьогодні я написав заяву про складання повноважень депутата обласної ради 8 скликання.

Хотів би наголосити, що це рішення було прийнято мною рівно два тижні тому, проте я не хотів нашкодити тим моїм колегам, які «пропахали» виборчу кампанію і щиро вірили в перемогу.

Я залишаю обласну раду, та не залишаю моїх виборців…

Все тільки починається!!!

Слава Україні!!!»

А вже 4 грудня депутати області зберуться на ще одну сесію, де посаду голови бюджетної комісії займе вже інший депутат.

Майданівець С.Щетинін хотів заблокувати роботу ради, але йому це не вдалось

Майданівці в річницю Майдану були шоковані побачити депутатом в УСГ голову фракції Партії регіонів часів Януковича М. Форманюка та «тітушковозів». Здивував роздутий штат — більше 95-ти чоловік і аж 4 заступники — більша частина складу колишнього БПП та «Самопомочі» вже у ЄСГ. Виключений із «Батьківщини» Олександр Масленніков — в «Європейській солідарності».

Появу в депутатах облради від УСГ Микола Форманюк коментувати відмовився.

Утім, міський голова Вінниці Сергій Моргунов, заступником котрого декілька років працює Микола Форманюк, розповів, що він давно усвідомив свої помилки, розкаюється і готовий працювати на благо України та Вінниччини.

Сергію Кривешку, який був головою фракції Радикальної партії у попередній облраді, а на вибори у ВР йшов вже від «Сили і Честі», але не пройшов, журналісти в річницю Майдану поставили запитання про «зам’яту справу тітушок», де він підозрювався як автоперевізник, який возив на Майдан тітушок у час розстрілу там людей. (У редакції «33-го» є фотофакти із автобусами та справа про порізані колеса і побиття міліцією автомайданівця, де фігурує Сергій Кривешко як той, хто вимагає компенсації за завдану шкоду майданівцями його автопідприємству…)

С. Кривешко та інші депутати «Української стратегії Гройсмана»

– Два роки тому я вийшов з політичної сили, з котрою зайшов у склад обласної ради. На те були свої причини, котрі я не буду обговорювати. А тепер йду з командою, котра насправді хоче змінити область на краще.

Я ніколи не перевозив тітушок на Майдан! Підприємство, котре я очолюю, здійснює перевезення пасажирів по визначених маршрутах — і все!

– Наскільки щирі ці слова — судити вам.

У багатьох громадських активістів обрання експрокурора Вінницької області В’ячеслава Соколового викликало багато запитань:

– Чому досі не розслідувана жодна кримінальна справа часів Майдану?

– Чи оформив він 1000 га землі на батька? За що вона йому дісталась?

– Чи пересаджає він своїх колег-депутатів, проти яких порушені, але не завершені кримінальні справи?

– Ми готуємо масштабний аудит ради, – заявив новообраний голова. – У першу чергу, необхідно провести реорганізацію роботи обласної ради. Для цього на першій сесії було ухвалено новий регламент, який стимулюватиме депутатів працювати більше і зробить раду ефективнішою.

Самі сесії відбуватимуться за чітко визначеним графіком і значно частіше, ніж це було донині.

Також було скорочено чисельність постійних комісій. Наразі ми готуємося до масштабного аудиту роботи ради, адже маємо знати її ККД, розуміти усі слабкі та сильні сторони, щоб подальший формат роботи налаштувати в максимально конструктивному порядку.

Сьогодні, як ніколи, усім фракціям обласної ради потрібно залишити «за дужками роботи» усі ідейні розбіжності і почати працювати єдиною об’єднаною силою.

Не менш важливим є питання ефективності роботи апарату обласної ради. Ми маємо сформувати сильний професійний колектив, який організаційно забезпечить роботу ради на найвищому рівні. Усі працівники апарату мають бути вмотивовані та вміти працювати «на результат». Відсиджувати робочі години ніхто тут не буде!

На сесіях Вінницьких обласної та міської рад побував і лідер своєї партії Володимир Гройсман.

Як і офіційний звіт пресслужб Вінницьких обласної та міської рад.

Андрій Власенко,
Тетяна Кондратьєва
Фото – Олексій Бойко та Сергій Хіміч