На найбільшу в країні колекцію гітар претендує 69-річний Олександр Геркалюк з Могилева-Подільського.

У колекції чоловіка є гітара-автомат, гітара-тризуб, є навіть подвійна гітара з гіпсу. Всього 124 штуки. Свою колекцію збирав понад 30 років.

– Знаєте, я виріс під звуки гітари, моя мама у роки війни з гітлерівцями служила фронтовим медиком. У ті важкі дні її подругою залишалася гітара. У мирному житті не лише мама, а й сестра, бабуся грали на гітарі, балалайці, мандоліні. Мама навчила перебирати струни і синів — мене та Юрія. Першу електро­гітару я зробив разом із братом наприкінці 1960-х, коли у Він­ниці навчались у політехнічному технікумі. Під час служби в армії також не забував про інструмент. Виступав у військовому ансамблі. Далі став працювати на приладобудівному заводі у рідному Могилеві-По­дільському. Тоді виготовив ще одну електрогітару. Переміг із нею на одному з міських конкурсів. Так і переросло це у велике захоплення.

Гітари чоловік купував на аукціонах, через Інтернет, дещо дарували друзі та родичі. Чоловік їх відреставровував, і його струнні «королеви» починали звучати по-новому.

«Найбільш цінною є гітара «Золота Кремона» 1965 року. По­дібних у світі є лише 50 екземплярів, — розповідає Олександр Геркалюк. — Тодішній президент Болгарії Тодор Живков вручав їх своїм гостям як сувенірний подарунок. Вона має золотий корпус, золоті струни. Я придбав її у одного колекціонера з Києва. Гітара має документи, що це не підробка. Також цінною для мене є інструменти американської фірми «Gibson» 1959 року, «офіцерські» семиструнки, які мали популярність у часи гусарів. Одну бас-гітару виготовив для свого друга, який служить в АТО. Я б хотів, аби у нас у Вінниці створили музей гітари, тоді з радістю передав їм свою колекцію, бо у Могилеві підтримки, на жаль, нема…»

Валентина Лісова