– Пам’ятаєте гучну історію про масову стрілянину в травні у Броварах? Тоді дві банди (вінницька і броварська) влаштували розборки за право кришувати маршрутні перевезення на Київ. І ура, Генпрокурор Венедиктова заявила про завершення розслідування цієї справи, – повідомляє останні новини про цю гучну справу відомий розслідувач Дмитро Гнап.

І нас, звісно, цікавить «вінницький слід» у цій шокуючій кримінальній історії! Адже по гарячих слідах цих розбірок всього було затримано 21 особу і мінімум 9 «бійців» із Вінниці з числа так званих «хуторян». На оперативних фото 29 травня були засвічені мінімум 3 авто на вінницьких номерах – чорна «Тойота Авалон», синя «Шкода Октавія» та білий «БМВ Х5».

Після цього в трьох областях пройшли обшуки по квартирах, будинках і офісах причетних до цього переділу ринку перевезень осіб… І що слідство збирається передати в суд?

За інформацією журналістів, по цій справі проходять лише три десятка «тітушок-піхотинців» як виконавців. І так само лише один організатор – кримінальний “авторитет” Віха, він же – Віктор Журавель, який «вільно ходить по Броварах і нікуди за кордон не збирається тікати…» Може, йому вже хтось гарантував «відмаз»?

І це все по організаторах? А де ж «вінницькі» учасники цього вуличного тиру? Невже замовників так і не назвуть? Бо заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко ще у травні на всю країну заявив, що поліція знає не лише виконавців і організатора, а головне – знає замовників цієї бійні … Де, до речі, нікого дивним чином не вбили!

І ось тепер розслідування буцімто завершено і справу збираються передати до суду. А в матеріалах справи читаємо дивнії дива: «…невстановлена досудовим розслідуванням особа, в інтересах невстановленого досудовим розслідуванням перевізника, звернулась до В.Журавля, щоб за грошову винагороду вирішити питання про усунення у будь-який спосіб конкурентів у здійсненні маршрутних перевезень».

Ось так. Невстановлена особа і невстановлений перевізник… Хоча відомо, що вінницьку фірму, яка під прикриттям озброєних тітушок хотіла зайти у Бровари, контролює такий собі Олег Поліщук. Він же – зять Сергія Чеботаря, ексзаступника міністра Авакова. А вінницькі тітушки були з банди місцевого “авторитета” і давнього знайомого і партнера Чеботаря.

Але всього цього слідство встановити не змогло. Чи, навпаки, встановило, але побоялося назвати вголос ці імена? А, може, вже все давно порішали і посадять лише «пішаків»? Бо виходить, що під суд підуть тільки три десятки «тітушок» та їхній бригадир? Невже ця братва отримає мінімальні терміни, а “авторитет” Віха відбудеться умовним покаранням? А хто ж із вінницьких «хуторян» сяде на лаву підсудних? До речі, Віха ще влітку вийшов із СІЗО під смішну заставу у 600 тис. грн…

Невже це все, що може поліція, прокуратура і Феміда в боротьбі з відкритим бандитизмом у Вінниці, Броварах та по всій Україні?

Після такого фіналу кримінального конфлікту в Броварах можна не дивуватись, чому свого часу у 2002-2003 роках не були названі виконавці та замовники вибухів у маршрутках Вінниці… Звісно, що 17 років тому був інший керівник МВС, не менш досвідчені слідчі та оперативники, так само із справи «стирчали всім відомі вуха», але цю справу терактів у бусиках по всій Вінниці генерали просто поклали під сукно…

Нічого нового і тут, мабуть, не буде? На жаль… Великі гроші роблять все.

Андрій Власенко