Андрій Поліщук із Вінниці створив мобільний пристрій за допомогою якого люди, які пережили інсульт та різні неврологічні розлади, можуть проходити реабілітацію.Йдеться про онлайн-сервіс, в основі якого лежить принцип «фізіологічного дзеркала».

За допомогою сервісу можна грати в комп’ютерну гру, однак керувати процесом потрібно не за допомогою мишки, а власними м’язами. Під час гри на пошкоджені м’язи кріплять електроміограф, а сенсори зчитують фізіологічні показники пацієнта.

Пропоную поспілкуватися із винахідником і дізнатися як працює пристрій, як люди можуть відновлюватися, і проходити реабілітацію, завдяки цьому пристрою. Поки пристрій не запатентований, але ним вже користуються медики зарубіжжя. Сама реабілітація – безкоштовна. – Я розробив онлайн – сервіс де кожен бажаючий може зареєструватися та скористатися трьома іграми, типу “Аркада”, які не потребують навичок гри. В одній із ігор потрібно зібрати моркву і втекти від вовка, – розповідає Андрій Поліщук.

– Пацієнт керує героями за допомого м’язів. На м’язи кріплять електроміограф MYON1 і три електроди. Пристрій під’єднується до комп’ютера, або планшета через блютус. Суть електроміографіного біоукерування – це відображення додаткової інформації про стан м’язового тонусу в доступній формі. При цьому, на біокерування дає користувачеві можливість бути активним учасником процесу реабілітації, а нервовій системі – потенційну можливість впливати на великий спектр процесів, дія на які за звичайних умовах неможлива.

Сфера застосування – відновлення руху після інсульту, реабілітація ДЦП, терапія болю та реабілітація травм і наслідків оперативного втручання. Пристрій покращує контроль м’язів. Електроміограф вловлює імпульс і передається через датчики, за допомогою цього людина грає у гру.

Завдяки цьому пристрою людина здатна цілеспрямовано використовувати той чи інший м’яз, щоб удосконалити його функції в нормі і коректувати його діяльність при патології. Сам пристрій портативний. Його аналоги існують за кордоном, проте вони дуже громісткі або дорогі. В комплексі лікувальної фізкультури та масажів, ці комп’ютерні ігри допомагають швидше пройти реабілітацію і покращити її результати.

Для прикладу, деякі діти з ДЦП не дуже вмотивовані робити фізичні вправи, а так погравши в цю гру, стають мотивовані і їх результати покращуються. Рухи робляться тоді коли потрібно керувати персонажем.

Отримання патенту в процесі, пристрій ще тестуються і доопрацьовується. Реабілітацію за допомогою MYOGAMES потрібно проводити від 10 до 40 занять. Процедура і тестування пристрою проходить під наглядом реабілітолога і лікаря. Скористатися ним можна буде абсолютно безкоштовно у Вінницькому центрі реабілітації “Гармонія”.

Сам розробник Андрій Поліщук за фахом вчитель хімії та біології, втім більше 15 років пропрацював в IT-сфері. Звідси й ідея створення приладу. Майстрував його два роки. Для цього звільнився з роботи. У скільки обійшовся пристрій, каже, не підраховував, втім, додає, ця сума незначна.

Віталіна Володимирова