Валерій Прилипко із села Пороги Ямпільського району руйнує усі шаблони та стереотипи щодо агробізнесу в Україні. Він вирощує екзотичні рослини, які роками вважалися “заморськими”. Днями в соцмережі наш земляк поділився світлинами урожаю гранат – з дерева він зібрав відерце, найбільший плід – 520 грамів!

– Я закінчив сільськогосподарську академію. Виріс у селі та люблю працювати на землі. В 2002 році відпочивав у санаторії в Криму і там потрапив у Нікітському ботанічному саду на виставку екзотів, – каже Валерій Прилипко. – Придбав саджанці граната та інжиру. Посадив біля свого будинку. Коли гранат був маленький, я накривав його, засипав землею, аби захистити від холоду. Дерево виросло, але на третій рік весняні морози вдарили по гранату – і бруньки підмерзли. Тоді я накривав деревце каркасами з агроволокном. А відкривав дерево після зими лише тоді, коли приходило справжнє тепло! Поливаю до цвітіння і після того, як починають утворюватись плоди. Взагалі гранат слід поливати у спекотну погоду. Любить він і так званий душ.

Свій перший урожай Валерій Прилипко зібрав на шостий рік. Після того урожаї має щорічно та стабільно. За раз збирає відерце на 10 літрів.

– Гранат цвіте приблизно два з половиною місяці і до трьох, в залежності від погоди. Цього року було спекотно, а осінь продовжилась ще на два місяці, відповідно і плоди один від одного відрізнялись. Наприклад, з першої зав’язі гранати були вагою 480-520 грамів. Друга зав’язь дала урожай до чотирьохсот грамів. Третя – 230-250 грамів. Смак відрізняється від того, що на ринку, адже я зриваю гранат, коли він повністю дозріває. Плоди дуже ароматні, соковиті та смачні!

Марія СНІЖНА