Про особливості перевірок податківців у період карантину розповів Сергій Ковальчук, заступник начальника ГУ ДПС у Вінницькій області на брифінгу 15 грудня.

– Мораторій через COVID-19 не поширюється на перевірки за заявою платників податку; на позапланові перевірки у зв’язку з ліквідацією чи реорганізацією; на перевірки підакцизних товарів; на ситуації, коли у підприємця є ризики або штучно занижені виторги (таких сьогодні є 700). Якщо не буде супермалих виторгів, ризиків, скарг — податківці до ФОПа ніколи не прийдуть!

У грудні 2020-го на Вінниччині у стані припинення діяльності є 681 юрособа і 49 тис. (!) ФОПів. Закриття може бути з перевіркою документації або по-новому — комісійно без перевірки, якщо ФОП не працював останні 3 роки. За так званою “мовчазною згодою” комісійно з вересня вже закрили 310 юросіб і 2000 фізосіб.

Ніяких втрат підприємці не понесли. Більш докладні пояснення нададуть у Центрах обслуговування платників податків.

Закон дає можливість працювати “в білу”. Наприклад, ліцензія на зберігання товарів коштує 780 грн, а штрафи сягають в середньому 15 тис. грн., – наголосив Сергій Ковальчук.

– Закон про реєстратори розрахункових операцій (РРО, касові апарати) дасть можливість працювати малому бізнесу і при цьому не дозволить відійти від оподаткування недобросовісним підприємцям, – пояснив Роман Насадюк, начальник відділу перевірок управління податкового аудиту обласного ГУ ДПС. – Верховна Рада скасувала ряд штрафів і прийняла відтермінування. РРО буде обов’язковими із 1.01.21 року для фізосіб-підприємців 2,3,4 гр. з доходом більше 1 млн грн. при торгівлі лікарськими, медичними засобами, складною побутовою технікою і ювелірними виробами. Для інших — інтернет-торгівля, текстиль, автозапчастини, секонд-хенд, ресторани, готелі та турагенства — застосування РРО розпочнеться з 1.01.22 року. Зауважте, про бабусь на ринках – ні слова, їх ніхто не чіпає, як і платників податків 1 гр.

– Хто із ФОПів відноситься до 1 групи?
– Це підприємці, які працюють на ринках, або надають побутові послуги. Правда, якщо на ринку зведений великий магазин, то його власники зобов’язані встановити касові апарати.

Роман Насадюк спростував міфи про складність застосування програмної реєстрації розрахункових операцій (ПРРО), яку держава надає ФОПам безкоштовно. ПРРО можна користуватись через смартфон, комп’ютер, планшет.

“Україна — це ми!” , – заявляють підприємці, які три останні місяці протестують проти введення касових апаратів. Більшість українців вважає вимоги підприємців аргументованими. Нині до акцій протесту долучилася Федерація профспілок України зі своїми ультиматумами — підвищення заробітної плати та дотримання соціальних гарантій.