25 березня у Вінницькій області зафіксували перший випадок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 – захворіла жінка.

Це був початок пандемії, який усіх лякав.

Дев’ять місяців ми носимо маски. Частіше і ретельніше почали мити руки. Шкіру «роз’їдають» дезінфектори, але користуємось…

Те, що пандемія зробила з медициною Вінниччини, уже в історії. І мова не лише про статистику інфікованих, а про темпи, якими змінюються наші лікарні.

У квітні в області було розгорнуто 339 ліжок для лікування пацієнтів з Covid-19, з яких 125 були забезпечені киснем, — розповідає директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Ольга Задорожна. — У серпні з 811 ковідних ліжок майже половина — 423 — забезпечені киснем. Сьогодні ліжковий фонд для лікування пацієнтів з Covid-19 становить 2479 ліжок, з яких 1694 забезпечені киснем. За 4 місяці перепрофільовано та облаштовано відповідно до вимог — 1668 ліжок.

До речі, про гроші. Досі Вінниччина так швидко і багато не отримувала субвенцій на медицину, як на фінансування заходів на боротьбу з COVID-19:

595,1 млн грн. (!) – з державного бюджету!

Тут важливе порівняння, скільки виділили з обласного бюджету: 28,4 млн грн (придбання медичного обладнання – 7,7 млн грн, проведення ремонтів – 6 млн грн, придбання ліків, витратних матеріалів, діагностика, засоби індивідуального захисту – 17,4 млн грн.).

Так, сьогодні в Україні «ліцензований кисень» в дефіциті. Але за темпами захворюваності в області, то у нас все стабільно. Ковідних ліжок справді вистачає. Кисню теж.

Обласна інфекційна лікарня – вперше за 30 (!) років

Лише у жовтні 13 мільйонів на кисень отримали лікарні Вінницької області.

Ці кошти розподілені на «ковідні» лікарні області – виключно для облаштування кисневих точок і для забезпечення 80% ліжкового фонду киснем, — пояснює голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов. — Ситуація справді контрольована – не критична! Щоранку маю свіжу інформацію щодо кількості хворих і зайнятих ліжок. Повірте, я розумію, наскільки важливо вчасно отримати необхідну медичну допомогу, — сам перехворів коронавірусом не в легкій формі. Роблю усе, аби був запас ліжок. Пік захворюваності, за розрахунками експертів, в області очікують в лютому. Але, попри усю критику «карантинних вихідних», статистика показувала зменшення кількості інфікованих. Тому мова сьогодні не йде про розгортання госпіталів для хворих на Covid-19 на стадіонах області. Хоча і цей варіант передбачений, є перелік спорткомплексів, де можливе використання приміщення для лікування хворих: у містах області — Вінниця, Жмеринка, Козятин, Ладижин, Могилів-Подільський та Хмільник.

Мушу заспокоїти і щодо госпіталю інвалідів та «чорнобильської» лікарні у Вінниці. Справді, туди проводять кисень, аби був запас ковідних ліжок. Готуємось до різних варіантів. Але краще ліжка будуть в лікарні, а не на стадіоні. Тому не варто сіяти паніку.

– Сергію Сергійовичу, саме ви стали ініціатором створення обласної інфекційної лікарні. Коли відкриваєте лікарню?

«Вінницька область єдина, де немає інфекційної лікарні. Тому це пріоритет в моїй роботі. Перший етап створення завершений, 90 ліжок підключені до централізованого постачання киснем, наступного тижня чекаємо сам кисень… але ще багато роботи. Скажу більше, понад 30 (!) років в області не було інфекційної лікарні! Саме тому я доручив Центр СНІДу на Медмістечку  перетворити на обласну інфекційну лікарню. За рік-два вона може стати найпотужнішим закладом охорони здоров’я на Вінниччині. Орієнтовно – 350 ліжок.

Першочергово ці ліжка спрямовані саме для надання допомоги з COVID-19. За два тижні будівельники зробили майже нереальне – підготували приміщення (1500 кв. метрів) і провели кисень. Важливий ще один момент: ця клініка стане єдиним центром замкненого циклу, адже тут є ІФА-лабораторія і ПРЛ-лабораторія.

Медперсонал там сформований – шість бригад зможуть цілодобово надавати допомогу. Усі медики застраховані. Питання ж нині не так в обладнанні, як у забезпеченні медичним персоналом. Щиро дякую усім – санітаркам, медсестрам, лікарям – за розуміння і за все те, що вони роблять у цих непростих умовах. Кожного дня у статистиці інфікованих є медики… На жаль».

Дев’ять місяців коронавірус на Вінниччині. Навчив нас більше цінувати життя. Люди – це найдорожче, що у нас є.

Олександра Маєвська