У Міністерстві юстиції України нагадали дату початку вільного продажу землі в Україні – 1 липня 2021 року.

Земельна реформа, відзначили у Мінюсті, пройде у 2 етапи. З 1 липня наступного року землю в розмірі 100 гектарів зможуть купити тільки фізичні особи – громадяни України. А з 1 січня 2024 року можна буде купити до 10 тисяч гектарів. Причому ділянки отримають право купувати й компанії – юридичні особи. Але вже на першому етапі з’явиться ризик рейдерських захоплень, – попереджають юристи.

– Власникам землі варто подбати про належне оформлення документів – з метою захисту від «реєстраційного» рейдерства. Документи про право власності повинні бути оформлені за сучасними правилами. Тобто кожному паю потрібно присвоїти кадастровий номер. І внести відомості у державний реєстр, – наголосила Ольга Онищук, заступник міністра юстиції з держреєстрації, у інтерв’ю 21 грудня.

Як попередила Онищук, одного державного права на землю, зафіксованого на папері, недостатньо. Держава паперовий акт на землю визнає. Але без кадастрового номера, відображеного в Державному земельному кадастрі, у рейдерів з’явиться можливість підробити документи і позбавити фермера його землі.