У Вінниці створили ще одне інфекційне від­ділення для лікування хворих на коронавірус.

– Наприкінці жовтня наше підприємство включили до переліку медичних закладів, які надають медичні послуги хворим на CОVID-19. Згідно з одним із рішень сесії обласної ради, нам передали частину приміщень психіатричної лікарні №2, і зараз у нас два окремих корпуси. В одному так і сконцентрований Центр СНІД, є лабораторія, поліклініка, стаціонар і допоміжні підрозділи, — каже директор Вінницького клінічного Центру СНІДу Ігор Матковський. — В іншому корпусі так само три поверхи, на останньому закінчено ремонт і розгорнуто інфекційне відділення на 90 ліжок. В тому числі там знаходиться 12 ліжок палати інтенсивної терапії. Ми забезпечені апаратами ШВЛ, до кожного ліжка підключені кисневі розетки. Єдине, чому поки що повністю не відкриваємось – не можемо забезпечити централізовану подачу кисню. Кошти є, але балони киснем заправляти не хоче єдина ліцензована організація в області. Інтенсивно проводяться роботи щодо придбання кисневої станції, яка сама буде продукувати кисень з повітря. Станом на сьогодні ми в невеликій кількості забезпечуємо медичну допомогу при коронавірусі нашим пацієнтам з ВІЛ-інфекцією та пацієнтам психіатричної лікарні №2.

– Така ситуація нині у багатьох областях. З яких районів чи частини міста прийматимете пацієнтів? Чи вдалось набрати штат?

– Наш заклад буде включений у маршрут пацієнта і, згідно з наказом департаменту охорони здоров’я та реабілітації, в які дні ми будемо чергувати, везтимуть пацієнтів як з міста, так і області. Фактично на перше відділення у нас є повністю набраний штат, маємо близько 100 працівників як медичного, так і немедичного профілю. Дійсно, те, що лікарі і медсестри йдуть зараз з лікарень – це факт. Але у нас навпаки, у нашому закладі престижно працювати, незважаючи на таку специфічну проблему, як ВІЛ/СНІД-інфекція.

– Чи є випадки, коли ВІЛ-інфіковані лікуються від коронавірусу? Як переносять хворобу?

– Так, є такі. Якихось особливостей тут нема, все залежить від того, які є супутні проблеми і наскільки пацієнти відповідально ставились до своєї ВІЛ-інфекції. Якщо знаходились під медичним наглядом, якщо приймали антиретровірусну терапію, то фактично не гірше, ніж люди без ВІЛ-інфекції. А якщо людина нехтувала цим, це є додатковий ризик для коронавірусу. На щастя, летальних випадків немає.

– Вас називають одним із кращих лікарів, і завдяки вашому лікуванню чимало пацієнтів з Вінниччини зуміли побороти CОVID-19.

– Є таке, вдячний за теплі слова. Більш того, останні півроку (з квітня по жовтень) я щодня допомагав Вінницькій центральній районній лікарні як лікар-інфекціоніст. Зараз займаюсь новим відділенням вже у нашому закладі, тож всі ресурси віддаю туди. Коли почнемо працювати, так само буду рятувати як лікар пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

Віталіна Трудько