Хай Миколай у вишиванці
Розбудить подарунком вранці
І принесе у вашу хату
Добробут, радості багато.
Розбудить приспані надії,
Зернятко щастя хай посіє.
Зігріє гумором, любов’ю
І принесе усім здоров’я!
— такими святковими віршами у дитячих садочках Вінниці та області перед 19-м грудня Миколаї в синіх та білих шубах вітали малечу, яка вже не знає про Дідів Морозів та Снігурок… Хіба що бачить їх інколи в радянських чи російських мультиках… Бо майже скрізь на Вінниччині «совкових» Діда із Снігуркою оголосили персонами «нон грата» і «вигнали» разом із батьками зі всіх так званих «утренніків»!

– Нічого особливого не сталось, бо ми в дошкільних закладах культивуємо свою українську культуру та звичаї. І ще з початку війни на Сході всім «Дідам Морозам» зі «Снігурками» закрито вхід на дитячі свята! Тим більше, що саме святий Миколай перший приносить дітям подарунки чи різочки… А бать­ків не пускають на свята в садочки через карантин, і це потрібно розуміти! — розповіла директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко. – Але ж зараз всі мають мобільні телефони і тому фо­то чи відео із свята на Миколая згодом батьки зможуть із дитинкою пе­реглянути вдома. На жаль, такі вимоги часу по карантину…

А вже хто прийде на ваш корпоратив — Санта чи Дід Мороз — це вже вибір кожного колективу! Бо у Вінниці в минулі роки в резиденцію у центрі Вінниці Діда Мороза також не кликали, а марш організовували лише юні помічники Санти… Всіх із наступаючими святами! Гарних вам дарунків та вітань!

Фото Сергія Хіміча