У реаліях сьогодення людство стикається з новими викликами, які змінюють звичний ритм життя. Змушують задуматись кожного з нас, як зберегти своє здоров’я. Одним з таких викликів є COVID-19. Які небезпечні ускладнення відбуваються в організмі і що потрібно зробити, щоб зменшити ризики смерті – сьогодні розмовляємо з завідуючим відділення судинної хірургії ТОВ МЦ «Альтамедика» Максимом Олексійовичем Мітюком, лікарем-флебологом, членом асоціації судинних хірургів України.

– Які небезпечні ускладнення спричиняє вірус СOVID-19 у ранньому і пізньому перебігу захворювання?

– Одне з найнебезпечніших ускладнень, спричинене коронавірусною інфекцією, — утворення тромбів у судинах.

За час боротьби з COVID-19 медицина довела, що новий коронавірус впливає на певні клітини, які знаходяться в стінках судин, як дрібних, так і великих. Під впливом вірусу ці клітини руйнуються. Організм намагається боротися і активує системи згортання крові: на уражену вірусом стінку починають прикріплятися тромбоцити і лімфоцити. Таким чином і виникають згустки крові — тромби — в артеріях і венах. Тому в комплексній терапії коронавірусної інфекції використовуються антикоагулянти (препарати, що розріджують кров).

— Раніше вважалося, що при Коронавірусі тромби утворюються тільки в легенях, — каже Максим Мітюк. — Практика показала, що подібні процеси можуть йти в венах і артеріях по всьому організму. Найнебезпечніше, коли тромби відриваються і перекривають доступ насиченої киснем крові до різних внутрішніх органів — мозку, серця, нирок, легень, печінки. При цьому найчастіше відриваються свіжі тромби — протягом 10-14 днів з моменту початку захворювання.

Тромбоемболія легеневої артерії може виникнути, коли тромб, як правило – з вен нижніх кінцівок, відривається і «мігрує» по організму з потоком крові — потрапляє в легеневу артерію. Перекриває частково або повністю легеневу артерію, що може призвести до смерті.

— Чи можливо запобігти ускладненням?

— Я б сказав – передбачити. Вірус, в першу чергу, діє на так звані слабкі місця. Тромбоемболічні ускладнення можуть виникати, в тому числі, при захворюваннях вен, зокрема варикозна хвороба може призвести до більш складних наслідків. Існує захворювання поверхневих вен, які ми бачимо. А є тромботичні захворювання глибоких вен, і ці захворювання більш небезпечні. І якщо у вас є проблеми з поверхневими венами, то ймовір­ність захворювання глибоких вен дуже висока. У цьому випадку необхідно провести ультразвукову доплерографію судин, яка дозволяє визначити швидкість кровотоку, ступінь звуження (стенозу) судин, наявність тромбу. Абсолютно безболісна процедура, без протипоказань та побічних ефектів.

— У МЦ «Альтамедика» можливо пройти це дослідження?

— Так, безумовно, у нас ви можете зробити це дослідження і в разі потреби отримати консультацію судинного хірурга, флеболога, який проведе експертну оцінку ступеня ураження судин і визначить подальший обсяг діагностики (УЗД серця, КТ-ангіографія, ЕКГ, доплер судин або здати необхідні аналізи) і тактику лікування.

— Які існують сучасні методи хірургічного лікування розширених вен?

– У нашому медичному центрі ми проводимо хірургічне лікування нижніх кінцівок: ендовенозну лазерну коагуляцію (ЕВЛК); склеротерапію; мініфлебектомію (варикозно розширені вени видаляються через мікро-проколи під місцевою анестезією); флебектомію.

При хірургічному лікуванні в нашій клініці використовуються ультрасучасні методи лікування варикозної хвороби світового рівня, які базуються на основі доказової медицини і проводяться виключно під контролем УЗД (що є стандартом в європейських країнах). На сьогоднішній день ми використовуємо новітній ендовенозний лазерний коагулятор LIKA-surgron +, який дає можливість проводити малоінвазивну облітурацію при варикозі нижніх кінцівок. Це дає можливість виконувати хірургічне лікування безболісно і займає всього один день.

– На які симптоми необхід­но звернути увагу, щоб вчасно звернутися до судинного хірурга?

– Зазначу, що біль або тяжкість в кінцівках при русі, оніміння і відчуття холоду в нижніх кінцівках, різкий біль у м’язах гомілки характерні при проблемах з судинами нижніх кінцівок. І тут важливо усвідомлювати, що подібні порушення викликані недоліком кровопостачання, що без надання своєчасної допомоги загрожує серйозними ускладненнями.

Будьте уважні до свого здоров’я і пам’ятайте, що вчасно виявлена хвороба допоможе запобігти ускладненням, а іноді і зберегти життя. Обстежуйтесь і залишайтеся здорові.