– З села вийшов і до села повертаюся, — жартує він. — У Якушинцях маю 15 соток, прекрасний садок. У мене є собака, котрого ми врятували від морозу, кіт… Але найкраще — це моя сім’я. Дружина Олена — інженер-економіст, зараз працює в інституті реабілітації. Двоє синів. Сергій- бізнесмен, Андрій — стоматолог. Підростають чудові онуки. Настав час присвятити себе їм.

У рідному медуніверситеті Наум Фещук відпрацював пів століття за напрямками «Гігієна лікувально-профілактичних закладів», «Основи охорони праці» та «Охорона праці у медицині та фармації». А ще — захистив дисертацію і останні 13 років був проректором.

Підручником з нової дисципліни «Охорона праці в медицині та фармації», котрий він створив у співавторстві, наразі користуються всі медичні виші України.

Взагалі у Наума Фещука більше сотні наукових праць. Він розробник перших в Україні стандартів фізичного розвитку дітей і підлітків сільської місцевості, які проживають у Він­ни­цькій області. Для цього він спостерігав за сільськими школярами з Калинівського району. З першого класу і до 11 ретельно обстежував їх. Хотів показати, що ж дає сільська школа дитині, крім атестату зрілості.

– Суттєвих покращень якості життя цих дітей я не знайшов. Та їх і зараз немає. У своєму звіті показав всю неприглядну і невтішну правду, — пригадує Наум Мусійович. — У Москві прочитали цю дисертацію, сказали, що мої спостереження протирічать ленінській турботі партії та уряду про здоров’я підростаючого покоління. Ось так ми й розійшлися на віки вічні з Москвою.

Родом Наум Фещук з глухого села на Хмельниччині, з Красилівського району. З 15 років працював помічником комбайнера, батько та мати — у колгоспі. Але сталося так, що у 17 років отримав виробничу травму. Спочатку — милиці, згодом — протез…

Вступив до Вінницького медичного університету, добре навчався за спеціальністю «Педіатрія», і його залишили для наукової роботи, в яку він поринув з головою.

За роки роботи свою викладацьку роботу постійно поєднував з іншими громадськими видами діяльності та штатними посадами: член редколегії газети «Молодий медик», член профспілкового комітету співробітників, заступник начальника штабу цивільної оборони, голова Товариства Червоного Хреста університету, член обласного комітету професійної Спілки медичних працівників Вінницької області, відповідальний секретар приймальної комісії, заступник декана з роботи з іноземними студентами, голова профспілкового комітету співробітників університету, проректор з адміністративно-господарської роботи.

Тетяна Вербицька