Вони – спортсмени збірної команди України, Вінницької ДЮСШ Інваспорт та Ладижинського спортивного клубу Сіндо були на змаганнях єдині представники від нашої країни. У них вади опорно-рухового апарату. Про це розповів тренер чемпіонів Сергій Брушніцький.

– То був новий досвід міжнародних змагань і він вдався на усі сто, – каже тренер. – У своїх вікових категоріях наші атлети вибороли золоті нагороди, отже ще дві нагороди вищого ґатунку міжнародного рівня їдуть в Україну! Від імені усієї нашої команди та від себе особисто вітаю наших козаків з перемогою. Те, що здавалося зробити неможливим, ви зробили. Дуже приємно було чути оцінку поєдинків наших бійців від такої поважної постаті у світі тхеквондо, як Стівена Лопеса, дворазового олімпійського чемпіона, людини, чиї світові титули дійсно вражають. Це було круто.

Додамо, що Сергій Брушніцький тренує людей із вадами опорно-рухового апарату на волонтерських засадах. Він підготував п’ять чемпіонів Світу та багатьох призерів з міжнародних заходів. Став лауреатом волонтерської премії року від “Євромайдан SOS -2020” і отримав відзнаку із рук відомого режисера Ахтема Сеітеблаєва.

– Федір Верещагін – це мій найперший учень з інвалідністю. В нього немає кінцівки. Він одягає спеціальний жилет шолом і починає відпрацьовувати удари ногою. Антон Швець єдиний у світі, хто б’ється на змаганнях зі зв’язаними за спиною руками, щоб вони йому не заважали. А у деяких його опонентів одна рука все ж працює. Це допомагає опонентам прикривати електронний жилет (за удари по ньому дають бали) рукою, – додає тренер. – Щодня своїх 14-ох вихованців я навчаю передусім — сили волі. Тренування допомагають їм фізично розвиватись, покращувати здоров’я, виховувати характер і допомагають повірити у власні сили. Деколи до мене самі приходять просяться на тренування, дехто не може повірити, що це безкоштовно і я сам іноді витрачаю власні кошти аби провести змагання, шукаю спонсорів.

Віталіна Володимирова