До цього були одиниці. 204 правоохоронці захворіли на коронавірус за один день в Україні та 64 військових.

Майже 400 лікарів. Така велика цифра пояснюється тим, що в святкові дні хворіє в рази більше українців. Але, в основному, вдома. До лікарні такий же великий потік. Але вже важких хворих.

Як відомо локдаун продовжили до 28 лютого. Бо вакцина у нас досі існує лише на чорному ринку. Сусідня Молдова вже вакцинується офіційно і навіть найбідовішв в Європі Албанія. Ми ще чекаєм китайську вакцину, яку категорично відмовилась брати Грузія. Її розкритикували й інші держави. Наголошують, що її ефективність – 50 відсотків. Разом з тим в міністерстві запевнили, що якщо ефект від вакцинації буде менше 70 відсотків, то кошти виробник поверне Україні.
В цей же час в Євросоюзі 12 держав виступили із пропозицією допомогти Україні із вакциною, якою вакцинується Європа.

За прогнозом видання The Economist, Україна – в останніх рядах черги. Це означає, що широкий доступ до вакцини у населення з’явиться лише в 2022-2023 роках.

Нині дослідники тестують 63 вакцини в клінічних випробуваннях на людях, а 172 вакцини перебувають на доклінічній стадії дослідження, де їх випробовують на тваринах.
Загалом досліджують чотири основних види вакцин від COVID-19 і 10, які рекомендують використовувати лише в екстренних випадках. Бо вони на завершаючій стадії випробування і сертифікації.
Вакцина, яку мають поставити в Україну в лютому, це CoronaVac, виробник Sinovac (Китай)
Це цільновірусна інактивована вакцина.

7 січня дослідники заявили, що ефективність цієї вакцини становить 78%. Проте нові дані показують, що загальний рівень ефективності CoronaVac нижче 60%, але вище 50%.
Саме 1 млн 913 доз цієї вакцини проти COVID-19 мають поставити в Україну.
Як довго ця вакцина може захищати від COVID-19, невідомо.

До речі, не лише Росія випустила власну вакцину, із країн пострадянського простору, але й Казахстан! А що – потенціал українськоі медицини гірший за казахську?

Що буде далі – відслідковуємо разом. Бережіть себе і рідних.

Тетяна Квасюк