– У нас в районі кошти на утилізацію роздерибанили, тому за фальшованими накладними, виготовленими зарання, все списали. А потім вночі вивозять у лісосмуги і тихцем викидають в мішках. Погода тепла. Люди і діти в ліси ходять, от і розв’язують ці сюрпризи та заражається, – повідомляють читачі.

В нас народ такий – на всьому наживатися. Спочатку закупляли неякісні костюми і медики вже майже всі, хто працює із коронавірус у  них, позаражались. А гроші – відмили. Тепер ось на відходах наживаються, – переконують вони.

Про те, що із відходами коронавірусного лікування є проблема на рівні України, повідомив

голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований. Медвідходи категорії В потрібно обов’язково знезаражувати: збирати в герметичні контейнери та віддавати на спалювання підприємствам, що мають відповідні потужності та ліцензію. Такі відходи знищують у спеціальних печах при високих температурах.

Попри це небезпечні відходи з лікарень все частіше опиняються не тільки на полігонах, а й просто неба.

“Ми почали отримувати велику кількість скарг від громадян, які виявляли несанкціоновані звалища з медичними відходами або факти потрапляння таких відходів до звичайних сміттєвих контейнерів”, – каже Мальований.

За словами керівника Держекоінспекції, в умовах карантину обсяг генерованих медичних відходів збільшився майже вдвічі, але на безпечну утилізацію потрапляє лише половина.

Юлія Іванюк