У своїй прямій мові голова вказав на дефіцит бюджету, великі борги, зокрема й перед вчителями.

Попередній голова Брацлава Віталій Мазур виявив бажання дати своє бачення цієї ситуації. Керуючись принципами свободи слова публікуємо його точку зору. Ось, що повідомив Віталій Мазур:

«Щодо боргів…Справжні борги були в 2015-му році, коли я починав працювати в Брацлаві (самі пам’ятаєте хто був головою до того). На бюджетній сесії тоді було прийнято бюджет на 2016 рік близько 1 млн. 600 тис. Гривень, але перед Брацлавською пожежною частиною була заборгованість по заробітній платі в 500 тисяч гривень. Починати довелось не те, що з нуля, а з великих мінусів у третину бюджету громади. Тоді Брацлав дійсно був в темряві, на вулицях не було жодного смітника, в комунгоспі жодної одиниці справної техніки (що можуть підтвердити тодішні депутати, які були у складі комісій і бачили ту ситуацію). Не було, фактично, нічого. Лише бажання працювати, а не шукати «крайніх».

Так, Брацлавська громада, як і багато інших, була не забезпечена в повній мірі освітньою субвенцією. Освітня субвенція спрямовується з державного бюджету місцевим бюджетам лише на фінансування загальної середньої освіти і лише на видатки по заробітній платі педагогічних працівників. В державному бюджеті на 2020 рік було виділено для Брацлавської ОТГ 6 991 500,00 грн. Освітньої субвенції, при потребі шкіл в сумі 8 640 629,00 грн. Це суми станом на 01.01.2020 року. Тобто по фонду оплати праці педагогічних працівників забезпеченість на початку 2020 року склала 80,9 % (не вистачало 1 649 129,00 грн.). Протягом року з державного бюджету через бюджет області було додано 543 700,00 грн. (в березні) і 146 400,00 грн. (у вересні).

Загальне недофінансування оплати праці педагогічним працівникам громади станом на 01.10.2020 року становило 959 029,00 грн. (у вересні були зміни до тарифної сітки та посадових окладів педагогічних працівників, тому остання сума може бути дещо більшою, але не критично). Але освітня субвенція з державного бюджету і в попередні роки надходила в розмірі меншому, ніж була потреба в оплаті праці педагогічним працівникам громади. В даному випадку є два варіанти вирішення проблеми. Перший: працювати над тим, щоб були виділені додаткові кошти освітньої субвенції з державного бюджету (цікаво, чи звертався хтось з селищної ради до відповідних департаментів Вінницької ОДА). Другий: покрити суму незабезпечення з бюджету громади, що, власне, і було зроблено і що доводилось робити в попередні роки існування Брацлавської ОТГ. Тобто ситуація цілком звичайна і штатна для багатьох громад по всій Україні.

Цікаво почитати про здобутки на посаді сільського голови за 18 років, але в Брацлаві та селах громади за останні три роки було проведено близько 40 км вуличного освітлення (порівняйте хоча б центральні і не тільки центральні вулиці Брацлава, де світять сучасні, енергоефективні і потужні LEDовські ліхтарі з вулицями сусідніх населених пунктів), організовано вивіз твердих побутових відходів, відремонтовано трактор, вантажний автомобіль ГАЗ, придбано новий сміттєвіз, шкільний автобус, прокладено більше півтора кілометри сучасного асфальту по дорогах, де раніше проїхати не можна було, завершено ремонт даху першої школи, проведено опалення в спортзал, збудовано сучасний майданчик зі штучним покриттям (де зараз займаються безліч дітей громади і спортсменів різних поколінь), реалізовано ряд заходів з енергоефективності в ДНЗ «Ромашка», проведено ряд масштабних фестивалів, налагоджена міжнародна співпраця з Польщею і багато чого іншого.

І ніяких боргів! При тому, що всі попередні роки коштів на розвиток так само не було. Але завдяки активності, завдяки участі в різноманітних проектах, щороку для розвитку громади залучались мільйони гривень. А ще, до речі, завдяки співпраці з бізнесом, з активом громади, з командою було зроблено безліч неймовірних речей і без залучення бюджетних коштів. Все робилось для того, щоб Брацлав розвивався, залучав кошти, був впізнаваний в Україні і в світі.

Хоча, одна людина, яка зараз є посадовою особою Брацлавської селищної ради казала, що в Брацлаві бюджет 1 мільйон доларів, а все так погано. Зараз в громади, як видно зі статті в газеті, бюджет 2 мільйони доларів, тож є з чим працювати.

Деякі кроки, які вже зроблені в громаді, мене особисто насторожують, на що хотів би звернути увагу.

А громаді точно потрібні старости в кожному з приєднаних сіл? Адже на заробітну плату старостам тільки в 2021 році з бюджету громади буде витрачено більше 2 мільйонів гривень. Можливо варто було б розглянути варіант об’єднання старостинських округів, але в кожній з приєднаних сільських рад залишити діловода, проте якісно організувати прийом громадян старостою у визначені дні. Це дало б змогу заощадити близько мільйона гривень, які можна було б витратити на розвиток сільських територій (водогони, дороги тощо), але рівень послуг, які надаються в сільських територіях аж ніяк не зменшився б.

У Брацлавській селищній раді точно потрібно 55 штатних одиниць в структурі апарату ради? Де тільки керівництву селищної ради та її виконавчих органів відведено 13 штатних одиниць. Структура та штатна чисельність затверджені рішенням №44 від 24.12.2020 року третьої сесії восьмого скликання Брацлавської селищної ради. При тому, що в структуру апарату введено посаду водія, чого в Брацлаві не було ніколи. Для прикладу невеличке порівняння. В Гнівані, де я зараз працюю, при бюджеті близько 168 мільйонів гривень і при 20 тисяч населення штатна чисельність апарату ради складає 45,75 одиниць.

Крім того, викликає занепокоєння виключення з структури селищної ради спеціаліста з питань культури (не в останню чергу, завдяки спеціалісту цього напрямку було проведено ряд культурно-мистецьких заходів, в тому числі фестиваль «Палітра націй») та спеціаліста з молодіжної політики (невже питання молоді вже не в пріоритеті в громаді?). Проте вводиться ще одна посада в юридичний відділ, на якій вже почав працювати один з депутатів селищної ради, який раніше не був затверджений сесією на посаду старости. То нормально, кожна людина має право на працю, ніхто не заперечує.

Але якщо депутат селищної ради стає посадовою особою тієї ж ради, то він мав би скласти депутатський мандат, оскільки поєднувати ці два статуси забороняє закон (ч. 1 ст. 7 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»). У випадку складення депутатських повноважень одним з депутатів мають бути проведені проміжні вибори (ст. 285 Виборчого кодексу України), які відбудуться за рахунок бюджету громади (а це більше 100 тисяч гривень).

500 тисяч гривень в бюджеті перейшли ще з минулого року, які можна використати на капітальні видатки. Ці кошти залучені сесією попереднього скликання і залишились на 2021 рік. В 2015-му році про таке можна було тільки мріяти. О, а ще майже 2 мільйони перехідного залишку, який теж залишився з минулого року і який перейшов в бюджет 2021 року? Не такі й малі гроші, щоб бідкатись про борги!

Якщо проаналізувати вказані дані, то можна зробити висновок, що Брацлавська громада має безпрецедентний бюджет, велику територію і безліч можливостей для розвитку. Цим ресурсом залишається лише вміло розпорядитись.

Я з повагою віднісся до вибору мешканців нашої громади. То є демократія і то добре. В той же час, зараз продовжую працювати в сфері місцевого самоврядування, використовуючи свої знання та вміння щоб принести користь Гніванській громаді, платники податків якої оплачують мою роботу.

Брацлавський міст

Проте, як корінний мешканець Брацлава, дуже хочу щоб громада і далі розвивалась. За останні роки в нас було дуже багато здобутків і не хотілось щоб вони були знівельовані. Тому треба працювати, а не маніпулювати даними. І ще одна річ. Брацлав не темний! Хотілось би, щоб в Брацлаві було багато мислячих і свідомих людей!».