Проєкт рішення виконкому Вінницької міської ради від 14 січня про надання згоди на прийняття у комунальну влас­ність Вінницької міської територіальної громади закладів охорони здоров’я Вінницького району стали для медиків Вінницьку ЦРКЛ та районний ЦПМСД шокуючою несподіванкою.

У понеділок медики та голови ОТГ району зібралися, щоб обговорити долю лікарні.

– Наша лікарня є унікальною серед усіх ЦРЛ, на нашій базі працює сім кафедр Вінницького медуніверситету, щорічно виконувалося до 4000 оперативних втручань, до 200 тисяч осіб обслуговувалися у поліклініці та більше 12 тисяч хворих проходило через стаціонар. У лікарні відремонтовані відділення, належна матеріально-технічна база, — пояснюють медики. — Коли почалася епідемія, в обласному департаменті охорони здоров’я вирішили, що наша лікарня має стати опорною у боротьбі з коронавірусом. Але Людмила Грабович запевнила, що як тільки запустять обласну «інфекційку» на базі СНІД-центру, Вінницька ЦРКЛ відновить свою роботу у попередньому статусі.

А зараз ми можемо залишитися біля розбитого корита, бо навіщо місту ще один медичний заклад, який буде дублювати функції вже існуючих? А у новоствореного Вінницького району, куди увійдуть 15 районів, скільки буде таких кваліфікованих медзакладів?

У нас є підозра, що хтось просто поклав око на наші приміщення з сучасним ремонтом, — обурювалися лікарі.

Вінницьку районну раду на зборах колективу лікарні представляв депутат від «Європейської солідарності» Віктор Шмігель.

– Мені не відомо, хто звертався до міської ради з проханням взяти на баланс районну лікарню. Невже ми такі немічні, що самі не зможемо утримувати свій медзаклад? За умови співфінансування з ОТГ це цілком можливо.

Не впевнений, що жителі Вінницького району зможуть вільно користуватися медичними послугами міського закладу охорони здоров’я. Наша фракція не буде голосувати за таке ганебне рішення, бо це означало б зрадити наших виборців, — заявив Віктор Шмігель.

Головний лікар Олександр Кривов’яз пояснив, що основна проблема — це фінансування на комунальні витрати та енергоносії.

– Левова частка коштів надходить з НСЗУ, але вона не забезпечує оплату комунальних послуг, енергоносіїв, матеріальної бази. А ці витрати становлять 5-6 млн на рік. Якщо враховувати, що співвласниками цієї лікарні є 5 ОТГ і місто Вінниця, то це не такі вже й великі гроші. Якби не Ковід, лікарня сама могла б заробляти на себе, надаючи платні послуги у рамках законодавства. Тому ми просимо призупинити процес передачі, щоб обговорити це питання у громадах району. Якщо ОТГ погодяться на перехід у місто, то колектив також прийме таке рішення, — зауважив Олександ Кривов’яз.

Присутні голови ОТГ повідомили, що зацікавлені у збереженні лікарні та готові платити за лікування пацієнтів — жителів їхніх громад.

– Як мені відомо, є лист від заступника голови облради Здітовецького про те, що під час Ковіду ніяких передач майна здійснювати не можна, рада минулої каденції дотримувалася цих рекомендацій. Хоча вже давно направили лист від Якушинецької ОТГ та Агрономічного, що ці громади готові взяти на свій баланс районну лікарню та районний ЦПМСД. Уже раніше обговорювалось питання співфінансування з головами ОТГ і усі погодилися, потрібен лише договір з власником — райрадою — про оплату. Оскільки до Вінниці приєдналися сім сільських рад, які раніше були у складі району, то потрібно тепер запитати й думку об’єднаної міської громади. Але однозначно, що лікарня повинна працювати! — висловив спільну думку голів ОТГ Сергій Сітарський.

– У районному бюджеті відсутні кошти для утримання будь-якого закладу, у тому числі й Вінницької ЦРКЛ. По лікарні рішення грунтується виключно на законодавчих вимогах, де прописано, що заклади повинні бути передані за територіальним принципом. А Вінницька ЦРКЛ знаходиться на території Вінниці. Міський бюджет має можливості утримувати свої комунальні медичні установи та взяти на свій баланс й районну лікарню. Але поки що це декларативні моменти, які не мають юридичних наслідків, бо навіть сесії з цього питання не збиралися, — прокоментував події голова Вінницької районної ради Ігор Шутак.

Директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш запевнив, що лікарня буде збережена:

– Якщо відбудеться передача, то заклад буде прийнятий цілісним майновим комплексом. Усі, хто зараз там працює, залишаться працювати. Ніяких суттєвих змін не передбачається, — повідомив Олександр Шиш.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що ініціативна група представників колективу районної лікарні була на прийомі у голови Вінницької райради Ігоря Шутака з проханням відтермінувати процес передачі Вінницької ЦРКЛ у комунальну власність міста. Після цієї зустрічі медики повідомили, що їх у чиновницьких кабінетах не почули, тому вони у середу готуються до акцій протесту.

Сьогодні на 14.00 медики збираються на розі вулиць Хм.шосе та Писарева на акцію протесту.

Газета й надалі буде слідкувати за перебігом цих подій.

Людмила Поліщук,
Роман Ковальский
Фото Сергія Хіміча