Відповідну заяву партійці оприлюднили на своїй офіційній сторінці. Ось про що у ній йдеться:

“Виконавчий комітет Вінницької міської ради виніс на чергову сесію проект рішення про передачу центральної районної лікарні у комунальну власність міської громади. При цьому виконком не погодив документ із громадами Вінницького району та районною радою, які є власниками медичного закладу. В результаті перепідпорядкування у ЦРЛ можуть припинити роботу майже всі відділення, від чого страждатимуть передусім пацієнти, тому фракція «Європейської Солідарності» у районній раді боротиметься за збереження цілісного майнового комплексу та структури лікарні.

«Якщо міська рада хоче взяти районну лікарню на баланс, то виникає питання: а хто її про це просив? Якщо вона «забирає» медичний заклад, то що вона йому пропонує, як він розвиватиметься, які будуть умови? Наша фракція відстоює збереження цілісного майнового комплексу ЦРЛ. Лікарня має зберегтись і обслуговувати мешканців Вінницького району. Наш район розрісся, він став у рази більший. Без медичного закладу такого високого рівня жителям району не обійтись, вона потрібна саме сільському населенню. Тим більше, такої лікарні в області більше немає. Тут, зокрема, проводять унікальні хірургічні операції. А ще, на базі ЦРЛ працюють сім кафедр Вінницького медичного університету – це величезний науковий потенціал. Це все необхідно зберегти», – підкреслив голова фракції «Європейської Солідарності» у Вінницькій районній раді Віктор Шмігель.

Віктор Шмігель

За словами головного лікаря ЦРЛ Олександра Кривов’яза, питання про передачу установи у відання міської ради не обговорювалось із колективом лікарні. Досвідчений ортопед-травматолог стверджує, що наразі керована ним установа перебуває у стані невизначеності: не зрозуміло, які відділення «переживуть» перепідпорядкування, а які доведеться закрити.

«Медичні установи у місті дублюватися не будуть. Приміром, у Вінниці є три пологових відділення, заповнені на тридцять – сорок відсотків, тому наше пологове відділення міській ОТГ навряд чи потрібно, його скоріш за все доведеться закрити. Така сама доля загрожує дитячому та ЛОР-відділенням, а також інфекційному та хірургічному відділенням. Що залишиться? Одне терапевтичне відділення. Ймовірно, вся ЦРЛ увійде до складу першої міської лікарні», – розмірковує Олександр Кривов’яз.

З представниками міської ради головний лікар має зустрітись вже цієї середи, 20 січня. Тоді ж має окреслитись подальша доля лікарні”.

Фото Сергія Хіміча