Денис Сурма родом із Іллінців, але уже багато років живе в Німеччині.

Там зумів реалізуватися як футбольний тренер – йому вдалося оформити тренерську ліцензію категорії B, отримати серйозний ігровий досвід в аматорських лігах Люксембурга та Німеччини, а також почати реалізовувати німецьку футбольну методику в рідних Іллінцях Вінницької області, де заснував футбольну академію із західним стилем викладання та організації.

– У Німеччині у футбол грають буквально всі діти — хто в окулярах, хто просто «не біжить», все одно – шукають себе на футбольному полі. Починав з того, що працював з дітьми 4-5 років, причому більша частина тренування тоді мала на меті розвиток координації, опорно-рухової системи та любові до футболу. Вправи з м’ячами різних розмірів, на шведській стінці, на турніку, просто рухливі ігри, і на завершення тренування ми максимум десять хвилин грали у футбол, — розповів Денис. — У мене, крім тренерської ліцензії категорії B, є й ліцензія менеджера спортивного клубу. Займатися організаторськими питаннями дозволяє також перша вища освіта за спеціальністю «менеджмент», отримана ще у Вінниці, а також другий диплом економіста, отриманий вже за результатами навчання в університеті Тріра.

– Чому вирішив розвивати футбол у рідних Іллінцях?

– Футбол у рідному місті підтримую з 2015-го року, коли вперше привіз м’ячі і бутси як для дорослих, так і дітей. З тих пір я всіляко допомагаю місцевому футболу, здебільшого дітям, чим можу – від екіпіровки до організації поїздок на матчі професійних команд і навіть зустрічей з відомими гравцями. У 2018-му році разом з дитячим тренером в Іллінцях і моїм давнім другом В’ячеславом Омельченком ми вирішили заснувати щось принципово нове, незалежне від державного фінансування. Так виник «Старт». Станом на кінець 2020-го року у нас вже займається п’ять вікових груп, більше ста дітей.

– А яке бачення дорослого футболу в Іллінцях?

– З метою вивчення попиту на виникнення в Іллінцях дорослої футбольної команди я навіть робив опитування в соціальних мережах серед місцевого населення. Отримав багато позитивних відгуків. Ми з партнерами навіть назву придумали для команди – «Третій тайм». Реально можна було зібрати 15-17 чоловік і поступово підключати молодих вихованців ФК «Старт» для зв’язку поколінь.

Каріна МАЄВСЬКА