Хто ж пересилав такий “скарб” поштою?

Адже за якісний однокаратний діамант завжди можна було купити дороге авто чи квартиру… А тут в посилці знайшли одразу 23 діаманти!

– У декларації значилося, що в міжнародному відправленні знаходиться декоративне/штучне каміння вартістю 2 500 індійських рупій чи 960 гривень по курсу.

Насправді ж у двох поліетиленових пакетиках знаходилися 23 безбарвні прозорі камінці, які детектор дорого­цінного каміння визначив як діаманти. Їх розмір від 2,8 до 3 мм. І на цих пакетиках з камінням було нанесене маркування, характерне для позначення діамантів, – зазначено в повідомленні митниці. – Українським митним законодавством передбачено, що товари, які переміщуються через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, підлягають письмовому декларуванню. Нині цей товар вилучено і складено протокол про порушення митних правил за ст. 483 Митного кодексу України. Тривають експертизи.

Але по цих індійських діамантах, які прямували до Вінниці, є не менш сенсаційна версія від діамантового екс­перта із ювелірного заводу “Кристал”:

– 23 діаманти для когось справжній скарб! Але насправді в світі дорогоцінного каміння – це сміття! Індія тримає 70% світового ринку дрібних діамантів, які навіть їхні студенти возять в кишенях по літаках та пересилають у посилках, як цукерки, по всьому світу… І розбагатіти на цих 23-х діамантах нереально! Бо ціна кожного максимум 15 доларів! А цієї партії загалом – до 300 доларів, – розповів колишній працівник вінницького державного заводу “Кристал” Володимир. – Тому в конверті з Індії серед картону їхали справжні діаманти, але їхня ціна зовсім невелика… Мабуть, іноземний студент хотів заробити на камінцях пару сотень баксів для оренди квартири у Вінниці… Втрата невелика!