У рамках даної тенденції, серед юних бандуристів, учнів закладів початкової мистецької освіти України, виникає ряд талантів, солістів, колективів, які і у своїй професійній діяльності, поруч з відомими провідними зірками бандурного мистецтва України, виводять сучасну бандуру на новий рівень.

Яна Юрченко – обдарована особистість Ямпільщини, яка в своїй професійній діяльності розвиває сучасне бандурне мистецтво та підтримують реалізацію проєкту «Відроджуємо українське».

Мета проєкту «Відроджуємо українське» – створення оптимальних та комфортних умов шляхом придбання нових музичних інструментів; розвиток творчості дітей та молоді в напрямку професійного музикування; відродження бандурного мистецтва Ямпільщини на базі Ямпільської дитячої музичної школи; підтримка дитячого колективного музичення; розвиток плідно працюючої Юнацької капели бандуристів «Авангард-folk», залучення до навчання гри на бандурі більшої кількості дітей району; виховання духовності та національної гідності; стимулювання зацікавленого ставлення молоді до кобзарської спадщини та сучасного бандурного мистецтва України.

З 2015 року Яна навчається на народно-оркестровому відділі по класу бандури Ямпільської дитячої музичної школи, в класі викладача Тетяни Косінської.

Упродовж 6-ти років юна бандуристка перемагала та була призером численних мистецьких конкурсів виконавської майстерності. Тільки за останній 2020 рік Яна стала лауреатом І премій та володарем Гран-Прі багатьох всеукраїнських та Міжнародних конкурсів…

Жодне свято міста та рідної музично школи не проходить без участі талановитої бандуристки. ЇЇ гра зачаровує, не залишає байдужим нікого, хто слухає Яни виступ.

Зараз Яна Юрченко – випускниця. Вона мріє пов’язати своє майбутнє доросле життя з творчістю. Тому, наполегливо працює над удосконаленням своєї професійної майстерності, створенням авторського сучасного пісенного репертуару, сучасних пісень під супровід бандури.

Яна Юрченко:

В основі даної Ідеї – бандура та мистецтво виконання на бандурі постає, як універсальний інструмент та засіб, який підходить, як: для автентичних народних пісень, так й для створення cover-версії світових хітів, авторської української музики у сучасному форматі, що робить це цікавим на вітчизняному і на загальносвітовому рівні. І для мене, такий креативний розвиток – є дуже цікавим та корисним…

За своєю суттю, виконання популярної музики на бандурі – це презентація та повноцінне ствердження українського інструменту далеко за межами країни. Використання такої музики і в своєму репертуарі, дозволяє молоді на більш креативному рівні розвивати свою творчість в напрямку професійного музикування, а також дозволяє зацікавити та залучити до навчання гри на бандурі більшу аудиторію молоді України. Ми, Сучасні Діти, любимо все сучасне. Тому, можливо своєю професійною творчістю, проявивши себе, я зможу залучити більшу кількість своїх друзів-однодумців, сучасних бандуристів, до цікавої співпраці, реалізації спільної мети – популяризації бандури в Україні та світі.

Тетяна Косінська:

Сьогодні, не дивлячись на швидкоплинність та зміну сфер зацікавленостей, на перший план виходить потреба знаходження засобів ідентифікації себе зі світом та себе з своєю нацією. І ми добре розуміємо те, що все це забезпечує динаміку розвитку бандуpного мистецтва та його вихід на новий змістовно-якісний щабель. В умовах глобалізації сучасного культуропростору виникає новий ракурс розуміння специфіки бандурного мистецтва на концептуально новому, якісному, креативному рівні. Наші юні бандуристи Ямпільської дитячої музичної школи не стоять осторонь такого процесу і долучаються до осучаснення власного виконавського репертуару, адже це сприяє поступовому поширенню образу учня-бандуриста, як унікального виконавця на універсальному музичному інструменті.

Кажуть, що успіх приходить до того, хто наполегливою працею долає сходинки до вершини, до своєї мети. Від щирого серця, бажаємо Яні Юрченко, здійснення усіх мрій та планів у майбутньому самостійному житті. Далі буде…

Вікторія Снігур