Міні-Казантип пройде в Іваньках на території так званої зоряної рани – найдавнішої на Українському кристалічному щиті,  вік якого близько 400 мільйонів років…

– Якщо дозволить карантин такі масові заходи, то  у серпні хочемо провести в кратері фестиваль електронної музики і танців. Бо цю унікальну  «Астроблему» варто популяризувати саме серед молоді… І простими екскурсіями тут їх не візьмеш. Тому є ідея проведення саме в кратері молодіжного фестивалю – свого роду міні-Казантипу на Поділлі, який залучить сюди тисячі туристів та зробить це одне із 7-ми природних див Вінниччини  ще більш відомим!, – розповіла директор департаменту культури Вінницької ОДА Ольга Дернова.

– Хочемо сцену, якісний звук, наметове містечко, селфі-зону та фудкорти, а головне – тисячі гостей зі всієї України та із-за кордону. Бо музика і танці єднають цей світ молодих. А кратер Іллінецького метеоритувартий того, щоб про нього знали всі. Із спонсорами, програмою і якісною дорогою до фестивалю вже працюємо…

– Нагадаємо, що нині це одна із найстаріших астроблем Землі – Іллінецька, віком близько 400 млн. років, знаходиться поблизу містечка Іллінці на Поділлі (40 км на південний схід від м. Вінниці, міжріч Соб – Сібок).  Наслідком зіткнення в сиву давнину космічного тіла (за оцінками з масою близько 40 млн. тон і діаметром 230-300 м) з твердими породами було утворення метеорино-вибухового кратера з первісним діаметром близько 7 км, і глибиною до 600-800 м.

Це місце на Поділлі несе на собі відбиток (“шрам”) грандіозної події планетарного масштабу – зіткнення нашої планети з кометою чи астероїдом. В результаті всебічних досліджень було доведено, що Іллінецький кратер має космічне походження. В імпактитах Іллінецького кратера виявлено підвищений, порівняно з земним, вміст нікелю, іридію, кобальту в співвідношеннях, характерних для порід, забруднених метеоритною речовиною. І це дало змогу однозначно й остаточно ідентифікувати цю геологічну структуру, як типовий метеоритний кратер.

Вже кілька десятиліть українські вчені обстежують кристалічні породи Іллінецької астроблеми.  І цей кратер визнано одним із  «Семи чудес Вінниччини».