«Незважаючи на наявну ухвалу суду, представники СБУ обмежили доступ до обладнання, яке використовують у МКЛ №1 для порятунку життя важкохворих на COVID-19. При цьому немає жодної інформації про те, хто відповідатиме за зберігання обладнання, яке вилучили вони. Також невідомо, хто нестиме відповідальність, якщо складна та крихка медична техніка виявиться непридатною до використання після її «зберігання» правоохоронцями.

Ситуація, що склалася у Вінниці, не може викликати нічого іншого, окрім обурення. Правоохоронні органи фактично атакують лікарів та пацієнтів Вінницької МКЛ №1, заарештовуючи критично необхідне обладнання попри ухвалу суду. Вкрай важливим моментом є те, що суд дозволив МКЛ №1 використовувати арештоване майно за призначенням. При цьому СБУ може вилучити арештоване майно попри ухвалу суду, тільки якщо для цього є вагомі причини та необхідність. Цікаво, якою «вагомою причиною» працівники СБУ будуть виправдовувати смерті вінничан, яких лікарі не зможуть врятувати через арешт апаратів штучної вентиляції легень?» — йдеться у даному матеріалі, який викликав неабиякий резонанс у сус­пільстві.

Аби з’ясувати, що ж насправді сталось і чи не вилучать таки через арешт вкрай необхідне для життя пацієнтів обладнання, ми звернулись до пресслужби УСБУ у Вінницькій області.

– В УСБУ у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо обставин використання у 2016 році коштів бюджету Вінницької міської ради, виділених на придбання медичного обладнання для потреб комунальних медичних закладів міста. Як стало відомо, на початку 2016 року департамент охорони здоров’я Вінницької міської ради відмовився від запланованого фінансування капітальних видатків на придбання вказаного устаткування, а передбачені бюджетні кошти, шляхом проведення схем поповнення статутних капіталів, спрямовано у приватну структуру — ТОВ «Поділля-Асистанс», яке безпосередньо придбало відповідне медичне обладнання та, відповідно, є його власником. У ході проведеної оборудки з бюджетними коштами сума збитків, завданих територіальній громаді м. Вінниці, сягає близько 32 млн грн.

У грудні 2020 року з метою недопущення відчуження майна ТОВ «Поділля-Асистанс» та його збереження для подальшого використання комунальними медичними закладами міста правоохоронцями ініційовано рішення суду про накладення арешту на вказане обладнання, що перебуває у власності ТОВ «Поділля-Асистанс». Зазначеним  рішенням суду заборонено відчуження медичного устаткування та надано дозвіл комунальним медичним закладам м. Вінниці на його використання за призначенням. Наразі медичне обладнання перебуває у медичних закладах м. Вінниці та використовується за призначенням. СБУ доступ до медичного обладнання не обмежувало. Накладений арешт унеможливив реалізацію намірів керівників ТОВ «Поділля-Асистанс», направлених на відчуження медичного обладнання на користь інших юридичних структур та приватних осіб.

Директор міської клінічної лікарні №1 Костянтин Ліваковський додає – про ситуацію йому відомо, бо теж отримував листа від Служби безпеки України. Втім, панікувати, каже, не варто.

Костянтин Ліваковський

– Щодо самого обладнання, то ним було оснащене реанімаційне відділення нашого закладу у 2016 році, — повідомив Костянтин Ліваковський. — У нас є договори із ТОВ «Поділля Асистанс» на використання цього обладнання, що ми й робимо нині у процесі накладення арешту, але нам залишили з дозволом використання. Ми не переживаємо, що його вилучать, адже зараз воно використовується для лікування хворих на коронавірус – в основному це дихальна та слідкуюча за пацієнтом апаратура. По-друге, його ніде не будуть зберігати, окрім таких місць, як у нас. Обладнання не вилучали, воно як працювало, так і працює. В тому ж самому режимі, як і раніше. Тому пацієнти можуть бути спокійними.

Можна припустити, що навколо обладнання та справи почалися певні рухи, які спровокували появу публікації як елемент тиску на слідство…

Віталіна Володимирова