Коли людина виявляє у себе проктологічну проблему, у неї виникає маса емоцій: починає хвилюватись та ніяковіти при обстеженні. Так, проблема делікатна, але до лікування потрібно приступити як можна раніше, щоб уникнути ускладнень.

– Олександре Андрійовичу, розкажіть, будь ласка, про напрямок медицини проктологія.

– Проктологія – це галузь клінічної медицини, що вивчає хвороби прямої та ободової кишки. Це такі захворювання, як гемороїдальна хвороба, тріщина прямої кишки, парапроктити, доброякісні та злоякісні захворювання прямої та товстої кишки, хвороба Крона та неспецифічний виразковий коліт, ректоцелє, випадіння прямої кишки та інші.

– Які причини проктологічних захворювань?

– Причиною делікатних недуг стають неправильне харчування, нерегулярні випорожнення, проноси, вагітність, надлишкова вага, малорухоме життя, генетична спадковість. Якщо знайшли у себе одну із ознак –  тоді ви в групі ризику.

– Олександре Андрійовичу,  з якими скаргами звертаються пацієнти і що в першу чергу повинно насторожити хворого?

– Основними скаргами є зокрема закрепи, проноси, виділення крові, слизу з прямої кишки, підвищення температури тіла, біль в животі, в промежині, здуття живота, схуднення, порушення акту дефекації.

Особливо небезпечне виділення крові з прямої кишки.

Є 7 захворювань, які супроводжуються виділенням крові: гемороїдальна хвороба, поліпи прямої та товстої кишки, тріщини прямої кишки, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, дивертикулярна хвороба товстої кишки, пухлини прямої та ободової кишки.

– Які методи діагностики необхідно виконати при виділенні крові із прямої кишки?

– Починати обстеження потрібно із пальцевого обстеження прямої кишки, а далі за необхідності проводять ректоскопію і, для виключення онкопатології кишківника, необхідно виконати фіброколоноскопію, яку зараз виконують під легким наркозом.

– Які сучасні методи лікування проктологічних хворих?

– Лазерна хірургія є великим досягненням сьогодення, яке дає велику перевагу перед класичною операцією, а саме:

– зменшення післяопераційного болю в 5 разів;

– відсутність крововтрати та кровотечі;

– реабілітаційний період після операції зменшується в декілька разів.

– Олександре Андрійовичу, чи можна у вас пройти колоноскопію під наркозом та виконати лазерне оперативне лікування?

– Звичайно, МЦ «Дельтамедик» надає повний спектр ендоскопічної та проктологічної допомоги, включаючи лазерне видалення геморою, парапроктиту, поліпів та епіталіально куприкових ходів.

– Як до вас записатись на прийом?

– Тел. (068) 669-57-00, м. Він­ниця, «Дельтамедик». Адреса: Хмельницьке шосе, 96 Б.

Ліц. Серія АЕ № 460079 видана МОЗУ від 27.03.2014 р.